Apple predstavio nove modele iPada i MacBook Aira

Novi iPad Pro isporučuje se s memorijom od jednog terabajta, a karakteristični Appleov Lightning port zamijenjen je USB-C priključkom

116
MacBook Air
Novi MacBook Air je manji i lakši od prethodnika - teži manje od jednog kilograma, a volumen je 17 posto manji. Izrađeno je od recikliranog aluminija

Apple je u utorak u Brooklynu predstavio dugoočekivane nove modele tableta iPad Pro i računala Mac.

S novog modela iPad Proa uklonjena je tipka Home i implmentirana je Appleova tehnologija za prepoznavanje lica Face ID koja je predstavljena prošle godine s tada novim iPhoneom X.

Tableti imaju LCD zaslon od ruba do ruba kao i nedavno predstavljeni iPhone XR, a u ponudi su 11 I 12,9 inčni zaslon. iPad Pro je tanji nego ikad i ima oštrije bridove.

iPad ima A12X bionički čip, što ga čini snažnijim od vodećih Appleovih modela pametnih telefona, iPhonea XS i XS Max. Isporučuje se s memorijom od jednog terabajta, a karakteristični Appleov Lightning port zamijenjen je USB-C priključkom koji se standardno ugrađaje u većinu računala.

USB-C priključak omogućit će korisnicima povezivanje iPada s drugim uređajima poput digitalnih fotoaparata i zaslona visoke razlučivosti. Nema tradicionalne utičnice za slušalice, što znači da trebate adapter kako biste priključili slušalice u računalo.

Osnovna cijena za iPad Pro s ekranom od 11 inča iznosi 799 dolara, a za model s 12,9-inčnim zaslonom 999 dolara. Oba modela dostupna su za narudžbu od utorka, s isporukom 7. studenog.

Predstavljana je i nova inačica Apple Pencila, koji se sada magnetski pričvršćuje na tablet zbog bežičnog punjenja i osjetljiv je na dodir.

MacBook Air

Novi MacBook Air ima 13,3-inčnim zaslon od ruba do ruba te Touch ID koji korisnicima omogućava otključavanje uređaja skeniranjem otiska prsta.

Obnovljeni su tipkovnica i trackpad, a pridodani su mikrofoni i zvučnici. Novi MacBook Air nudi do 16 GB prostora za pohranu, što je dvostruko više memorije u odnosu na svog prethodnika.

Računalo je manje i lakše od prethodnika – teži manje od jednog kilograma, a volumen je 17 posto manji. Izrađeno je od recikliranog aluminija, navodi tvrtka.

Osnovan cijena MacBook Air iznosi 1199 dolara, što je oko 100 doalra manje od osnovne cijene MacBook računala, ali je više od 999 dolara koliko je iznosilaosnovna cijene prethodne generacije MacBook Aira. Uređaj je također dostupan za narudžbe od utorka s isporukom 7. studenog.

Mac mini

U utorak je predstavljena i nova verzija je Mini Maca i to prvi put nakon četiri godine.

Mac mini je stolno računalo koje se povezuje s vanjskim monitorom. Dolazi s memorijim do 64 GB i radi pet puta brže od prethodnika, navodi Apple. Kao i novi Air, izrađen je od recikliranog aluminija.

Osnovna cijene je 799 dolara. Narudžbe se zaprimaju od utorka, a ispruka je 7. studenog.

Apple je u utorak objavio da je njegov najnoviji operativni sustav, iOS 12.1, dostupan za instalaciju lorisnicima iPhonea i iPada.