Kako zaštititi osobne podatke na internetu

Značajan dio korisnika prilikom pretraživanja interneta primjenjuje dodatne mjere kako bi sakrili osobne podatke od kiber kriminalaca (43%), internetskih stranica koje posjećuju (41%), kao i drugih korisnika koji se koriste istim uređajem (37%)

112
istraživanje Kaspersky

Korisnici interneta diljem svijeta sve su svjesniji gdje su sve njihovi podaci dostupni i poduzimaju dodatne mjere kako bi zaštitili i kontrolirali svoju privatnost, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke Kaspersky pod nazivom Defending digital privacy: taking personal protection to the next level provedeno u 23 zemlje. Tako je 82 posto ispitanika izjavilo da je pokušalo ukloniti osobne podatke s internetskih stranica ili društvenih mreža. Međutim, više od trećine (37%) ih ne zna kako to učiniti.

Rezultati istraživanja pokazuju koliko su zaštita privatnosti osobnih podataka i online interakcija važni da bismo nastavili uživati u blagodatima suvremene tehnologije. Izvještaj donosi pregled trenutnih navika i ponašanja korisnika vezanih uz privatnost na internetu, kao i korake koje poduzimaju korisnici kako osobni podaci ne bi dospjeli u pogrešne ruke.

Također, korisnici nisu zabrinuti samo za svoje osobne podatke, već i za podatke o svojim bližnjima: 24 posto korisnika tvrdi kako su njihovi ili osobni podaci članova njihovih obitelji postali javne bez njihova odobrenja.

Gdje pohranjujemo podatke

Navedene okolnosti potiču korisnike da svjesno odaberu kako i gdje se pohranjuju njihovi osobni podaci kako bi spriječili druge osobe da pristupaju i koriste te podatke bez njihova odobrenja. Značajan dio korisnika prilikom pretraživanja interneta primjenjuje dodatne mjere kako bi sakrili osobne podatke od kiber kriminalaca (43%), internetskih stranica koje posjećuju (41%), kao i drugih korisnika koji se koriste istim uređajem (37%).

Pojedini korisnici nepovjerljivi su prema pohrani osobnih podataka na uređajima. Primjerice, petina ispitanika (21%) zabrinuta je za osobne podatke koje prikupljaju aplikacije na njihovim mobilnim uređajima. Ovi korisnici imaju osjećaj da gube kontrolu nad time gdje se njihovi osobni podaci pohranjuju jer su svjesni rizika povezanog s dijeljenjem osobnih podataka. Stoga je razumljivo što ne žele da ih treće strane koriste bez njihova odobrenja.

>>Kako i zašto koristiti VPN dok surfate Internetom

Kontrola digitalnog otiska

“Postoji mnogo načina kako kontrolirati svoj digitalni otisak. Jedan od njih je da vodite računa s kim dijelite osobne podatke i da razumijete kako se oni mogu koristiti. Bilo što postavljeno na internet može biti dostupno širokom krugu ljudi tijekom dugog razdoblja, osim ako ne poduzmete određene aktivnosti kako biste se zaštitili. Razumjeti kako sačuvati sigurnost osobnih podataka na internetu i učinkovito upravljati pohranjenim podacima je korak naprijed u osiguranju pozitivne prisutnosti na internetu, poboljšanju osobne reputacije i otvaranju vrata budućim prilikama”, poručila je Marina Titova, direktorica odjela za potrošački marketing u tvrtki Kaspersky.

Da bi korisnici bolje zaštitili privatnost svojih podataka potrebne su im smjernice za njihovo efikasno provođenje. Godišnje istraživanje Global Privacy Research tvrtke Kaspersky nudi korisne alate za bolje razumijevanje i bolju percepciju korisnika interneta kada je riječ o njihovom pravu na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

“Konvencija 108+ preporučuje promicanje raširenijeg i značajnijeg korištenja procjena utjecaja na zaštitu podataka, primjenu načela privatnosti po nacrtu i proaktivan stav prema zahtjevima za sigurnost podataka”, rekao je Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe.

Što preporučuje Kaspersky

Kako bi osigurali zaštitu svojih osobnih informacija na internetu, tvrtka Kaspersky savjetuje korisnicima sljedeće:

  • Napravite popis svojih online računa kako biste imali potpun uvid koji servisi i internetske stranice potencijalno pohranjuju vaše osobne podatke.
  • Počnite koristiti “Privacy Checker” koji pomaže u podešavanju privatnosti vaših profila na društvenim mrežama. Trećim će stranama biti teže pronaći osjetljive osobne podatke
  • Kako biste prepoznali potencijalno opasne ili upitne zahtjeve aplikacija i razumjeli rizike povezane s različitim vrstama uobičajenih dozvola, instalirajte Kaspersky Security Cloud. Proizvod također sadrži Do Not Track karakteristiku koja sprječava učitavanje elemenata za praćenje vaše aktivnosti na internetskim stranicama i prikupljanja informacija o vama.
  • Europski korisnici mogu pojednostaviti postupak ponovne uspostave kontrole nad osobnim podacima koji su možda objavljeni bez dozvole na internetu korištenjem usluge Undatify. Nova usluga kontaktira organizacije koje možda pohranjuju osobne podatke kako bi se ta informacija mogla podijeliti s korisnikom ili čak obrisati prema propisima GDPR-a.