Kako doznati tko vas prati na Facebooku

Ne možete provjeriti tko je gledao vaš Facebook profil, pogotovo ne uz pomoć aplikacija trećih strana. Ali postoje neka domišljata rješenja kako biste dobili bar okvirnu predodžbu o posjetiteljima vašeg profila

549
Ilustracija Pixabay

Svi želimo što više pregleda naših Facebook objava, ali težimo da to bude “probrana publika”, a ne baš bilo tko. Ako ste zabrinuti da bi vas netko mogao “uhoditi” na Facebooku – ili samo želite znati tko provjerava vaš profil – postoji domišljat, iako ne baš savršen način da to saznate.

Ne možete vidjeti tko je gledao vaš Facebook profil…

Ne možete provjeriti tko je gledao vaš Facebook profil jer Meta ne objavljuje popis posjetitelja profila. Svatko može pristupiti stranici vašeg profila sa stolnog računala ili mobilnog uređaja, a da vi za to ne saznate.

Čak vam ni aplikacije trećih strana ne mogu pomoći da saznate tko pregledava vaš Facebook profil. To je zato što Facebook ni s kim ne dijeli podatke o posjetiteljima vašeg profila. Ako naiđete na aplikaciju koja tvrdi da vam prikazuje sve koji su posjetili vaš profil, ta je aplikacija vjerojatno zlonamjerna i pokušava ukrasti vaše osobne podatke.

Nažalost, to znači da ne možete pronaći jednostavan popis svih koji vas provjeravaju na Facebooku. Ali, kako smo već spomenuli, postoje neka domišljata rješenja koja možete primijeniti kako biste dobili bar okvirnu predodžbu o posjetiteljima, piše How to Geek.

…ali možete vidjeti tko je gledao vašu Facebook priču

Iako ne postoji način da provjerite tko je gledao vaš Facebook profil, možete objaviti Facebook priču (Facebook Story) na svom računu i saznati tko ju je pogledao. Ako netko pogleda vaš profil i klikne ili tapne prstom na vašu priču, vidjet ćete tko je to učinio na popisu publike.

Da biste to učinili, pokrenite Facebook na desktopu ili mobilnom uređaju. Zatim odaberite “Stvori priču” (“Create Story). Dodajte sadržaj koji želite i objavite ga.

Vjerojatno ćete pričekati neko vrijeme kako biste dali ljudima vremena da pogledaju vašu priču. Nakon što prođe neko vrijeme, otvorite Facebook, odaberite “Vaša priča” (Your Story) i odaberite “Gledatelji” (Viewers) kako biste vidjeli tko je pogledao priču. To će vam dati okvirnu sliku o ljudima koji provjeravaju vaš profil.

Kako se zaštititi od neželjenih pratitelja na Facebooku

Facebook nudi nekoliko načina za zaštitu privatnosti vašeg računa. Ove metode uključuju promjenu postavki privatnosti vaših objava, postavljanje vašeg računa privatnim i blokiranje pristupa vašem profilu neželjenim korisnicima.

Jedan od načina da spriječite ljude da vide vaše postove jest da promijeniti svoju Facebook publiku. To vam omogućuje da odlučite tko može, a tko ne može vidjeti vaše objave.
Da biste to učinili za novu objavu, na zaslonu nove objave odaberite ikonu lokota ispod svog imena. Na stranici “Publika objave” odaberite publiku svoje objave.

Možete promijeniti i publiku postojećih objava tako da uredite svoje postove i prilagodite publiku objava.

Ako svoj račun proglasite privatnim, sadržaj vašeg profila moći će vidjeti smo vaši prijatelji na Facebooku. Svi oni koji to nisu moći će vidjeti samo vašu profilnu sliku, naslovnu fotografiju i dio informacija o vama. Znat će da ste svoj račun učinili privatnim jer će Facebook prikazati odgovarajuću oznaku na vašem profilu.

Ako ste svjesni da vaš profil prate i neki ljudi za koje ne želite da to čine, možete ih blokirati na svom Facebook računu. Tako sprječavate te osobe da pristupe vašem profilu na platformi. Za blokirane ljude vi na Facebooku zapravo ne postojite.