Kako elektronički potpisati PDF dokument u Windowsima ili Androidu

Prvo, raščistimo terminologiju: govorimo o elektroničkom potpisu, a ne o digitalnom. Elektronički potpis je samo slika vašeg potpisa na PDF dokumentu. Digitalni potpis je nešto sasvim drugo

5596
elektronički potpis
[Image by Edar from Pixabay]

Dobili ste elektroničkom poštom dokument koji morate potpisati i vratiti natrag. Možete ispisati dokument, potpisati ga i skenirati te poslati elektroničkom poštom. Ali postoji bolji, brži način.

Pokazat ćemo vam kako brzo dodati svoj potpis bilo kojem PDF dokumentu, spremajući ga kao standardnu PDF datoteku koja se može čitati bilo gdje. To možete učiniti na Windowsima, Macu, iPadu, iPhoneu, Androidu, Chrome OS-u, Linuxu — bez obzira na to koju platformu volite i koristite. Opist ćemo kako to učiniti u Windowsima i Androidu.

Prvo, raščistimo terminologiju. Govorimo o elektroničkom potpisu, a ne o digitalnom. Digitalni potpis je nešto sasvim drugo. Digitalni potpis je kriptografski siguran i potvrđuje da je netko s vašim privatnim ključem za potpisivanje (drugim riječima – vi) vidio dokument i autorizirao ga. Vrlo je siguran, ali i kompliciran.

Elektronički potpis je, s druge strane, samo slika vašeg potpisa na PDF dokumentu. To možete učiniti u raznim apikacijama, a to je ono što većina ljudi traži kada vam pošalju dokument na potpis. Pošaljite im PDF datoteku s digitalnim potpisom i mnogi neće znati što bi s njom. Za mnoge tvrtke jednostavno prihvaćanje potpisanih dokumenata e-poštom umjesto da slanja faksom veliki je tehnološki skok.

Naravno, metode u nastavku nisu savršeno sigurne – ali nije sasvim sigurno ni ispisati dokument, potpisati ga olovkom i ponovo skenirati. Ovo je barem brže.

Windows: Koristite Adobe Reader

Iako Adobe Reader nije najlakši PDF preglednik, jedan je od najfunkcionalnijih i ima izvrsnu podršku za potpisivanje PDF dokumenata. Drugi PDF čitači nezavisnih proizvođača također nude mogućnost potpisa, ali uglavnom u okviru plaćenih verzija svojih aplikacija.

Da biste potpisali dokument koristeći Adobe Reader, prvo otvorite PDF dokument u aplikaciji Adobe Acrobat Reader DC. Kliknite gumb “Fill & Sign” (Ispuni i potpiši) u desnom prozoru. Pritisnite gumb “Sign” (potpiši) na alatnoj traci i odaberite “Add Signature” (dodaj potpis) kako biste dodali svoj potpis u Adobe Acrobat Reader DC.

Ako dokumentu trebate dodati druge informacije, to možete učiniti pomoću ostalih gumba na alatnoj traci. Na primjer, možete upisati tekst ili dodati kvačice za ispunjavanje obrazaca pomoću gumba na alatnoj traci “Fill & Sign” (ispuni i potpiši).

Potpis možete izraditi na jedan od tri načina. Prema zadanim postavkama, Adobe Reader odabire “Type” tako da možete upisati svoje ime i pretvoriti ga u potpis. Ovo neće izgledati kao vaš pravi potpis, pa vjerojatno nije idealno.

Umjesto toga možete odabrati “Draw” (nacrtaj), a zatim nacrtati svoj potpis pomoću miša ili zaslona osjetljivog na dodir. Također ,možete odabrati “Image” (slika) ako želite potpisati komad papira, skenirati ga i zatim dodati svoj pisani potpis u Adobe Reader. (Da, ovo zahtijeva skeniranje, ali to morate učiniti samo jednom, nakon čega možete koristiti taj potpis na svim dokumentima koje elektronički potpisujete u budućnosti.)

Nakon izrade potpisa, kliknite “Apply” (primijeni) da biste ga uvrstili u dokument. Ostavite označeno “Save Signature” (spremi potpis) i kako biste ubuduće potpis mogli brzo dodati.

Uz pomoć miša pozicionirajte svoj potpis na željeno mjesto i kliknite da biste ga primijenili. Ako ste spremili svoj potpis, ubuduće će vam biti lako dostupan u izborniku “Sign” (potpiši).

Da biste spremili svoj potpisani PDF dokument, kliknite File > Save (Datoteka > Spremi) i odaberite mjesto gdje ćete ga pohraniti.

Android: Koristite Adobe Fill & Sign

Android nema integriranu aplikaciju za potpisivanje. Morat ćete upotrijebiti aplikaciju nekog drugog dobavljača. Dobar izbor je Adobe Fill & Sign, koji omogućuje besplatno potpisivanje neograničenog broja dokumenata mjesečno. Kamerom možete snimiti papirnate dokumenate kako biste ih elektronički potpisali.

Nakon instaliranja aplikacije, otvorite PDF dokumente u aplikaciji i dodirnuti gumb za potpis kako biste ih potpisali. Zatim možete podijeliti potpisani dokument s drugom aplikacijom tako da dodirnete gumb “Share” (dijeli).

Ako tražite alat s više funkcionalnosti ili ako vam se Adobe Sign & Fill ne sviđa, možda vam se svidi SignNow. Aplikacija radi vrlo dobro i omogućuje potpisivanje dokumenata prstom, ali broj dokumenata koje možete potpisati u besplatnoj verziji ograničen je na pet mjesečno. Za potpis više dokumenata potrebna je mjesečna pretplata.