Kako očistiti telefon da biste spriječili širenje klica

Mobiteli su najčešće korišteni elektronički uređaji. Bez obzira gdje ih držali, istraživanja pokazuju da su kontaminirani patogenim klicama i potencijalni su izvor zaraze. Čišćenje telefona problematično je jer bi ih vlaga mogla oštetiti

427
kako očistiti telefon
Ako često razgovarate na telefon, razmislite o korištenju slušalica kako biste izbjegli da vam telefon često dodiruje lice [Photo by Andrea Piacquadio from Pexels]

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je niz informacija o tome kako pravilno oprati ruke da biste se zaštitili od infekcije i spriječili širenje gripe i koronavirusa. Ali, ako operete ruke, a zatim odmah dohvatite telefona, iznova se izlažete klicama.

Mobiteli su najčešće korišteni elektronički uređaji. Bez obzira gdje ih držali -u torbi, u džepu, u ruci… – istraživanja poput onoga estonskih znanstvenika iz 2017. koje je dostupno na internetskim stranicama američke Nacionalne medicinske knjižnice pokazuju da su kontaminirani patogenim klicama i potencijalni su izvor zaraze. Dakle, ako perete ruke, vjerojatno biste trebali pripaziti i na svoj telefon.

Pa evo što biste trebali učiniti:

  • Isključite telefon prije nego što ga počnete čistiti.
  • Apple preporučuje upotrebu krpice za leće, kakvu koristite za čišćenje naočala. Ako imate iPhone 7 ili noviji, koji su otporniji na vodu, možete koristiti krpicu navlaženu toplom vodom s malo sapuna ali pazite da vlaga ne prodre u otvore na telefonu. Iako ostali proizvođači telefona to izričito ne navode, većina novijih telefona, lansiranih u posljednjih nekoliko godina, su donekle otporni na vlagu.
  • Apple i Samsung ne preporučuju uporabu sredstava za čišćenje kako ne biste oštetili premaz koji štiti ekran od otisaka prstiju. No, teška vremena traže teške odluke. Morate odlučiti brinu li vas više klice ili otisci prstiju na ekranu. Bez problema možete lagano obrisati zaslon maramicom za dezinfekciju ili razrijeđenom alkoholnom otopinom. Samo pazite na portove.
  • Ako ste zabrinuti da biste mogli oštetiti zaslon, ​​razmislite o kupnji jeftinog štitnika za zaslon koji ćete očistiti dezinfekcijskom maramicom. Štitnik uvijek možete zamijeniti novim. Pažljivo obrišite stražnju i bočnu stranu telefona.
  • Za čišćenje starijih telefona upotrijebite samo meku krpu koja ne ostavlja „mucice”. Naime, ti telefoni nisu otporni na vodu. Možete upotrijebiti krpu od mikrovlakana.

Općenito, prije korištenja telefona trebali biste oprati ruke, a nakon upotrebe telefona, prije nego što dodirnete lice, očistite ruke dezinfekcijskim sredstvom – ako imate zalihe ili ako ga uspijete nabaviti u trgovini.

Koristite slušalice

Ako često razgovarate na telefon, razmislite o korištenju slušalica kako biste izbjegli da vam telefon često dodiruje lice. Iako slušalice poput AirPoda ni same nisu otporne na klice, možete ih izvana očistiti izopropilnim alkoholom, pazeći da tekućina ne uđe u slušalice.

Važno je da za čišćenje ne koristite sredstva za čišćenje u domaćinstvu, s obzirom na to da ćete slušalice staviti u uši.