Kako pravilno odabrati osobno računalo za posao

Prijenosna računala nude idealnu platformu za zaposlenike koji u uredu borave jedan ili dva dana u tjednu, a preostali dio tjedna rade od kuće ili su na putu. Stolna računala imaju smisla samo za zaposlenike koji u uredu provode gotovo cijelo radno vrijeme

62
[Izvor: Image by Karolina Grabowska from Pixabay]

Računala s operativnim sustavom Windows – stolna, prijenosna i tableti – dugo su bila najpopularniji izbor poslovnih korisnika. Od 2020. godine 89,21 posto svih stolnih i prijenosnih računala u svijetu pokreće neka verzija sustava Windows, a preostali udio podijeljen je među ostalim operativnim sustavima, uključujući macOS, Linux i Chrome, navodi NetMarketShare. S obzirom na takvu dominaciju u korištenju stolnih i prijenosnih računala, pitanja na koja treba odgovoriti pri odabiru novih poslovnih računala s OS Windows su:

  • Koje značajke su vam najpotrebnije?
  • Koja je dobra osnovna konfiguracija za poslovne korisnike?
  • U kojim slučajevima je opravdana konfiguracije višeg ranga?

Laptop ili stolno računalo

S obzirom na sve veći udio uredskih zaposlenika koji trenutno zbog pandemije rade izvan svojih ureda – najčešće od kuće – prijenosna računala su postala atraktivna opcija za poslovnu primjenu. Dovoljno ih je isključiti, spakirati u torbu i ponijeti tamo gdje je potrebno. Prijenosna računala nude idealnu platformu za zaposlenike koji u uredu borave jedan ili dva dana u tjednu, a preostali dio tjedna rade od kuće te povremeno odlaze na poslovna putovanja.

Općenito, stolna računala imaju smisla samo za zaposlenike koji u uredu provode gotovo cijelo radno vrijeme. Čak i tada, sve veća dostupnost i primjena alata za rad na daljinu nu predstavlja argument da je povremeni rad od kuće ili s neke druge lokacije bolja opcija. Poslodavci mogu odlučiti mogu li zaposlenici koristiti osobna računala ili će zadužiti službena računala, te način prijave i odjave na poslovni informacijski sustav.

Ključne značajke i mogućnosti

Razlike između stolnih i prijenosnih računala danas su manje nego prije pet ili više godina. Sve veća proliferacija kompaktne flash memorije male snage za SSD diskove (SSD) znači da čak i mala prijenosna računala mogu pohraniti velike količine podataka.  Poboljšana integrirana grafika – kao što su Intelovi novi Iris Xe GPU-ovi iz 11. generacije grafičkih procesora nazvane Rocket Lake, ili grafički procesori Radeon iz nadolazeće serije Ryzen 5000 G – omogućila je da se osnovna grafika prijenosnih računala s lakoćom može nositi i sa zahtjevnijim grafičkim zadacima poslovnih korisnika.

Tvrtke koja razmatraju nabavu novih računala za svoje zaposlenike trebale bi obratiti pozornost na sljedeće komponente i značajke:

CPU (centralni procesor)

Opcije uključuju Intelove procesore i5 ili i7 s četiri ili više jezgri (8 ili više niti) ili centralni procesor AMD klase Ryzen 5000 sa šest ili više jezgri (12 ili više niti).

Radna memorija

Za podršku jednom do dva virtualna procesa (VM), rutinskim poslovnim aplikacijama te za više otvorenih prozora i kartica u pregledniku potrebno je najmanje 16 GB RAM-a.

Memorija za pohranu podataka

Za pohranu podataka u računalima koriste se NVMe pogoni sa PCIe 4.0 sučeljem kapaciteta od 256 GB do 4TB. ZA potrebe današnjih poslovnih korisnika potreban je najmanje jedan do dva NVMe pogona kapaciteta 1 TB.

Umrežavanje

Prijenosna računala većeg formata obično imaju port za žičano umrežavanje GBE. Moderna prijenosna računala imaju Wi-Fi 6/6E bežični mrežni adapter, budući da je brzo umrežavanje danas nužnost za poslovne korisnike.

Trajanje baterije

Većina poslovnih prijenosnih računala opremljena je baterijom koja omogućuje najmanje 6 sati rada u normalnim uvjetima, a u nekim slučajevima nudi se opcija od 8 i više sati.  Jača baterija može biti zanimljiva znanstvenicima i nekim zahtjevnijim stručnjacima, a dostupna je za kompaktnija, ultrabook prijenosna računala.

Konačan odabir

Najvažniji korak prilikom odabira prijenosnog računala je odluka je li vam važnija prenosivost računala ili njegove performanse. Manji, lakši uređaji su pogodniji za transport i najprikladniji su za ljude koji su stalno u pokretu ili često mijenjanju lokacija. To znači da će se oni koji trebaju prave radne stanice morati naviknuti na teža računala.

Kako bilo, svi će imati dodatne koristi ako na osnovnoj lokaciji imaju Thunderbolt, uređaj preko kojeg na prijenosno računalo možete spojiti vanjskog miša i tipkovnicu, dodatni uređaj za pohranu podataka, jedan ili dva vanjska monitora i dodatne periferne uređaje. Takvi dodaci dodatno smanjuju razliku između prijenosnog računala i radne stanice te osiguravaju maksimalnu produktivnost korisnika i vrhunsko iskustvo prilikom rada na računalu.