Kako pripremiti pametni telefon za put

Ako ste nepripremljeni, neočekivani problemi pri upotrebi smartphonea mogu vam uništiti odmor. Evo nekoliko savjeta kako pripremiti pametni telefon za put

173
kako pripremiti pametni telefon za put
Smartphone je danas nezaobilazni putni alat: oslanjamo se na njega prilikom orijentacije i navigacije na nepoznatim lokacijama, pomaže nam da pronađemo restorane, barove, mjesta za zabavu, muzeje, s njime fotografiramo…

Možda vam je priča poznata. Konačno ste na zasluženom odmoru. Naravno, sa sobom ste ponijeli i svoj pametni telefon. Ali na odredištu ste naišli na niz neočekivanih zamki koje priječe da svoj pametni telefon koristite onako kako ste navikli.

Na primjer, prebrzo ste potrošili svoj podatkovni limit, ne možete se prijaviti na neke aplikacije ili ne možete učitati karte. Ili vam baterija iscuri u trenutku kada vam je najpotrebnija.

>>I kartice treba pripremiti za put

Takve stvari doista mogu uništiti odmor. Smartphone je danas nezaobilazni putni alat: oslanjamo se na njega prilikom orijentacije i navigacije na nepoznatim lokacijama, pomaže nam da pronađemo restorane, barove, mjesta za zabavu, muzeje, s njime fotografiramo…

Što biste trebali ponijeti

No, opustite se. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se pripremite za odmor kako biste imali što manje gnjavaže oko pametnog telefona. Dodatna oprema koju biste svakako trebali ponijeti sa sobom pomoći će vam u tome.

Rezervna baterija

Na putovanju ćete svoj pametni telefon upotrebljavati više nego što je uobičajeno tako da ćete brže trošiti bateriju. Mala, lagana vanjska baterija je neophodna.

Dodatni kablovi za napajanje

Najmanje tri kabela. Pripremite dva kabela za napajanje telefona: jedan koji ostaje u hotelskoj sobi, a drugi ćete nositi sa sobom zajedno s baterijom. Treći kabel je napajanje vanjske baterije.

Multi-portni zidni punjač

Nemojte na put nositi velike punjače. Nabavite zidni punjač s više portova kojim možete istodobno napajati sve gadgete.

Adapter za utikač

Neke zemlje koriste napajanja koja nisu kompatibilna s vašim utikačima. Provjerite koja se vrsta utičnica koristi na vašem odredištu te treba li vam adapter za utičnicu. Najbolje je da naručite komplet koji ima adaptere za svaku vrstu utičnice.

Alat za vađenje SIM kartice

Ako namjeravate koristiti uslugu stranog mobilnog operatora, svakako ponesite alat za vađenje SIM kartice kako biste ju mogli zamijeniti. Alat ste dobili prilikom kupnje telefona. Ako ste ga izgubili, možete koristiti “zamjenski”, na primjer spajalicu za papir.

Ako putujete u inozemstvo…

Ako putujete u inozemstvo, provjerite kod svog operatora uvjete i opcije za razgovore i surfanje u roamingu. Europska unija srezala je troškove roaminga, ali ako putujete u zemlje izvan Unije, troškovi su visoki pa je preporuka da svakako isključite uslugu Roaming Data.

Ugovaranje opcije za korištenje mobitela u inozemstvu svakako je jednotsavnije jer vam omogućava da koristite svoj telefonski broj. Nema potrebe da kupujete i instalirate SIM karticu domicilnog operatora. No, ova druga varijante je uglavnom jeftinija, a i nije baš puno kompliciranija.

Preduvjet je da otključate telefon kako bi mogao raditi sa SIM karticama drugih operatora. Prema zadanim postavkama mnogi su novi smartfone otključani, ali ipak provjerite kod vašeg mobilnog operatora hoće li vaš uređaj raditi s drugim operatorima.

Nabavite unaprijed stranu SIM karticu

SIM karticu možete kupiti u zračnoj luci ili lokalnoj trgovini nakon što stignete na odredište. No, provjerite možete li karticu naručiti unaprijed. Biti unaprijed priprmljen je ipak jednostavnije i manje stresno.

Unaprijed preuzmite važne aplikacije i mape

Nikad ne znate hoće li mobilna usluga u nekoj stranoj zemlji biti troma ili opterećena pa je najbolje preuzeti ključne aplikacije unaprijed, na kućnoj Wi-Fi mreži.

Provjerite jesu li aplikacije primjenjive na vašem odredištu. Upotrijebite Google Maps za preuzimanje offline planova gradova u koje putujete. To će vam štditi bateriju, a podatkovni promet bitće manji nego u slučaju da stalno tražite upute. Ako ne govorite jezik zemlje u koju putujete, možete si pomoći s aplikacijom GoogleTranslate. Jezični paket također možete preuzeti unaprijed.

Isto tako, ako ne govorite jezikom na odredištu, iznimno korisna aplikacija jest Google Prevoditelj, koji pomoću kamere telefona može prevoditi jezike na letu. Pazite da unaprijed preuzmete jezični paket.

Pripremite rezervni plan prijava na važne aplikacije

Mnogi ljudi upotrebljavaju dvofaktarsku autentifikaciju koja zahtijeva unos posebnog koda koji se upućuje na telefon korisnika prilikom prijave u aplikaciju ili uslugu. Budući da nećete imati pristup svom telefonskom broju, možda ćete morati pronaći alternativni način za prijavu.

Prije putovanja pripremite listu pričuvnih kodova za logiranje. Ili upotrijebite aplikaciju za autrtifikaciju koja generira sigurnosni kod za prijavu bez slanja poruuke na telefon. Takva aplikacija na zahtijeva mrežnu vezu.