London i Berlin povezani glazbenim izvedbama putem 5G mreže

City of London Corporation i King’s College London ugostili su prvu međunarodnu suradnju Berlina i Londona kojom su testirani kapaciteti mreže nove generacije mobilne tehnologije

43
5G mreže
Mischa Dohler, profesor bežične tehnologije i voditelj Centra za telekomunikacijska istraživanja na londonskom King's Collegeu svirao je klavir u Berlinu dok je njegova kćer Noa istovremeno u Londonu pjevala pjesmu „I Was Made for Lovin' You“ grupe Kiss

U londonskom najstarijem prostoru za zabavu, dvije tisuće godina starom rimskom amfiteatru u kompleksu Guildhall, 5G je poslužio za povezivanje s berlinskim muzejom Brandeburger Tor Museum u dvije simultane izvedbe koje su povezale ova dva prostora.

U jednoj izvedbi dirigent Peter Wiegold dirigirao je dvama ansamblima na ove dvije lokacije istovremeno. Izvedba uživo Ali Hossainijeva Tri kralja prenošena je u amfiteatar snimkama kamere obrađenim u stvarnom vremenu putem 5G streaminga. Zahvaljujući iznimno niskoj latenciji 5G, vremenski odmak je bio gotovo zanemariv.

U drugoj izvedbi, Mischa Dohler, profesor bežične tehnologije i voditelj Centra za telekomunikacijska istraživanja na londonskom King’s Collegeu svirao je klavir u Berlinu dok je njegova kćer Noa istovremeno u Londonu pjevala pjesmu „I Was Made for Lovin’ You“ grupe Kiss.

U okviru partnerstva sa City of London Corporation i londonskim King’s Collegeom, Ericsson je, između ostaloga, osigurao 5G opremu za ove izvedbe održane 22. srpnja.

King’s College i Ericsson su također pokazali mogućnosti 5G tehnologije koristeći 5G interaktivnu instalaciju u City Centreu – centru za izložbe i događanja. Korisnici su se mogli kretati kroz London koristeći točan 3D interaktivan digitalan model grada.

Suradnja tehnologije i umjetnosti

“Lijepo je vidjeti dva vrhunska grada, oba vodeća po inovacijama, kako nalaze nove načine da njihove povijesne lokacije budu atraktivne u 21. stoljeću”, rekla je Catherine McGuiness, odgovorna za politike u City of London Corporation.

Mischa Dohler istaknuo je kako je ovo “rezultat dugogodišnje suradnje s ključnim dionicima iz svijeta tehnologije i umjetnosti”.

“Vjerujemo da će suradnja s vladama, industrijama, operatorima i akademskom zajednicom biti ključna za uspjeh 5G mreže i ponosni smo na suradnju s King’s Collegeom i City of London Corporation kojom smo pokazali kakve sve inovacije 5G može omogućiti u područjima poput izvedbenih umjetnosti”, poručila je Marielle Lindgren, odgovorna za tržišta UK i Irske u Ericssonu.