Microsoft se jeftinijim Surfaceom suprotstavlja iPadu

Novi 10-inčni Surface Go koji će se na američkom tržištu pojaviti 2. kolovoza najmanji je među pet inačica Surfacea koje Microsoft proizvod

100
Microsoft surface go

Microsoft će sniziti cijene svojih Surfacea kako bi se tabletom od 399 dolara pokušao suprotstaviti najjeftinijem Appleovom uređaju – iPadu, šiše Wall Street Journal. Novi 10-inčni Surface Go koji će se na američkom i dvadesetak drugih tržišta pojaviti 2. kolovoza najmanji je među pet inačica Surfacea koje Microsoft proizvodi. Surface Go cilja na istu grupu kupaca kao i Appleov 9,7-inčni iPad kojem je početna cijena 329 dolara.

Microsoftova serija računala Surfacebila je reprezentativna: elegantnog dizajna, napravljena od vrhunskih materijala, trebala je naglasiti mogućnosti operativnog sustava Windows i kretivni potencijal Microsoftovih hardverskih partnera. Samo neki od njih, poput Asustek Computera, nudili su sličan dizajn.

Iako se u posljednjih nekoliko kvartala dobro prodavala, serija Surface donijela je neujednačene rezultate. U prvom tromjesečju ove godine Surface je donio prihod od 1,09 milijardi dolara, što je povećanje od 32 posto u odnosu na prethdno usporedivo razdoblje.

Na globalnoj razini isporuke tableta u prvom tromjesečju pale su 11,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, navodi tvrtka za istraživanje tržišta International Data Corp. Jedna svijetla točka bili su tableti s odvojivim tipkovnicama, poput Surfacea, čija je isporuka porasla 2,9 posto.

Operativni sustav Windows 10 S

Surface Go uređaji kupljeni u trgovinama pogonjeni su operativnim sustavom Windows 10 u “S modu”, inačici operativnog sustava koja je predstavljena prošle godine.

Windows S dopušta korisnicima pokretanjeo onih aplikacija koje su kupljene putem Microsoftove mrežne trgovine (Windows Store). Ideja je da se ograničavanjem aplikacija na one koje imaju Microsoftovu potvrdu postigne veća sigurnost. No, neke popularne aplikacije, poput Googleova preglednika Chromea, nisu dostupne.

Microsoft će korisnicima omogućiti da se bez dodatnih troškova prebace na standardnu verziju operativnog sustava Windows 10.

Tvrtka takođernudi Surface Go kojeg pokreće Windows 10 Pro, inačica operativnog sustava koju koriste poslovni korisnici, po cijeni od 449 dolara. Kupci mogu doplatiti kako bi povećali prostor za pohranu podataka i memoriju na obje verzije.

Microsoft će prodavati i dvije inačice poklopca kojei uključuju tipkovnicu za dodatnih 99 do 129 dolara.