Mastercard pregovara s britanskim bankama o uvođenju biometrijske kartice

Pomak prema biometrijskim tehnologijama poput skeniranja otiska prsta ili šarenice oka trebao bi pojednostavniti plaćanje, poboljšati sigurnost i smanjiti broj prevara.

71
biometrijske kartice

Mastercard pregovara s britanskim bankama o uvođenju biometrijskih platnih kartica, potvrdila je glasnogovornica kompanije CNBC-u u ponedjeljak. Biometrijske kartice trebale bi zamijeniti lozinke i ubrzati proces plaćanja putem interneta te beskontaktne transakcije u trgovinama.

Upotreba lozinki za autentifikaciju je zastarjela. Potrrošači ih zaboravljaju. U tehnologiji plaćanja to je priča koju privodimo kraju dok prelazimo s gotovine na kartice, s lozinke na otisak prsta i dalje prema tehnogijama poput umjetne inteligencije. Daleko je lakše i sigurnije provesti autentifikaciju otiskom prsta ili selfijem”, rekao je Ajay Bhalla, predsjednik globalnog odjela za rizike i sigurnost kompanije Mastercard.

Pomak prema biometriji odraz je širih promjena koje se dešavaju u tehnologiji plaćanja. Nova europska direktiva o platnom prometu PSD2, koja je stupila na snagu u siječnju, ali operativna će postati u rujnu 2019., trebale bi ubrzati transakcije i omogućiti nezavisnim tvrtkama (trećoj strani) pristup bankovnim korisničkim podacima kako bi se mogli razvijati bolji proizvodi. Nova pravila također strože normiraju proces identifikacije.

Zaokret ka biometriji

Mastercard je objavio da biometrijsku tehnologiju testira u Južnoj Africi, dok njegov glavni suparnik Visa biometrijsku karticu testira na Cipru.

TSB banka, sa sjedištem u Edinburgu, najavila je pak prošle godine da želi biti prva banka koja će uvesti identifikaciju šarenicom.

PSD2 stvorio je veliki pritisak na banke i pružatelje financijskih usluga da poboljšaju svoje digitalne kapacitete i kvalitetu usluge. Pomak prema biometrijskim tehnologijama poput skeniranja otiska prsta ili šarenice oka korak je u tom pravcu koji bi trebao pojednostavniti plaćanje, poboljšati sigurnost i smanjiti broj prevara.