Na FSB-u otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Centar će osigurati vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda

37
Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu svečano je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA. Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj, koji na više od 750 četvornih metara sjedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku. Financiran je s gotovo 38 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz fonda Europske unije.

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije bit će usmjeren na istraživanja i razvoj naprednih robotskih primjena u industriji i medicini

CRTA će pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića i njegova tima osigurati vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Aktivnosti Centra bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini.

“Novi je studij nadogradnja izuzetno uspješnog istoimenog smjera na studiju strojarstva kojeg smo pokrenuli davne 2004. godine. Od tada do danas, jačali smo svoje kompetencije iz područja mehatronike i robotike”, istaknuo je Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predjednik Vlade Andrej Planković koji je istaknuo kako je CRTA “sjajan primjer kako ulagati u budućnost i kako ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama”.

Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada u razdoblju koje slijedi nastojati povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje, a cilj je doći do 2,5 posto BDP-a, a do 2030. i na 3 posto BDP-a.

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predviđeno je ulaganje od 7,5 milijardi kuna za obrazovanje i znanost, a ta će sredstva pomoći i razvoju STEM područja.