Projekt Birdbox tvrtke Poslovna inteligencija u finalu EUvsVirus hackathona

Hackathon EUvsVirus organizirala je Europska komisija u suradnji s članicama EU. Cilj je bio razviti prototip i rješenje za tehnička, politička i društveno relevantna pitanja vezana uz krizu uzrokovanu koronavirusom

109
Birdbox

Projekt Birdbox koji je razvio tim tvrtke Poslovna inteligencija ušao je među 10 posto najboljih projekata u kategoriji Digitalne financije na EUvsVirus hackathonu koji je održan od 24. do 26. travnja.

Hackathon EUvsVirus organizirala je Europska komisija u suradnji s članicama EU. Cilj je bio razviti prototip i rješenje za tehnička, politička i društveno relevantna pitanja vezana uz krizu uzrokovanu koronavirusom. Razvijeno je više od dvije tisuće rješenja, a Poslovna inteligencija natjecala se u izazovu nazvanom “Podrška identifikaciji financijskih nedostataka”.

Birdbox je odabran među 117 najperspektivnijih rješenja koja će sudjelovati u Matchathonu koji će se održati 22. do 25. svibnja, Tako će tim Poslovne inteligencije svoje rješenje moći predstaviti potencijalnim korisnicima i investitorima.

Riječ je o prototipu rješenja kojim se detektiraju najkritičnija područja u gospodarstvu kako bi se odabrao financijski paket pomoći koji najviše utječe na očuvanje radnih mjesta i gospodarstva u cjelini.

>>Poslovna inteligencija certificirala svoj model skladišta podataka

Simulacija utjecaja krize na gospodarstvo

Platforma također omogućava izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarstvo pojedine države ili cijelog tržišta Europske unije. Birdbox je rješenje primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima.

U šesteročlanom timu Poslovne inteligencije bili su stručnjaci za prikupljanje, obradu, analizu i vizualizaciju podataka: Iva Sorić, Davor Dinjar, Josip Puniš, Bernard Curić, Petar Pejaković i voditelj tima Marko Štajcer, direktor odjela Inovacija i razvoja u Poslovnoj inteligenciji. Kako bi se što bolje prezentirali na Matchathonu, u projekt je uključen Vuk Vuković, doktor znanosti s Oxforda i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za političku ekonomiju.

S FINA-om je pak dogovoreno da ustupe anonimizirane podatke za izračun COVID scorea, koji bi pomogli timu da proširi funkcionalnost aplikacije. S obzirom na to da je riječ o osjetljivim podacima, zbog regulatornih zahtjeva treba voditi računa o sigurnosti i načinu obrade podataka.

“Ako projekt postane komercijalan proizvod, želje nam je da hrvatskim institucijama omogućimo besplatno korištenje Birdboxa,“ rekao je Marko Štajcer.