Schneider Electric i E.ON nagrađeni za pametnu električnu mrežu

Schneider Electric dobitnik je nagrade enerTIC koja promiče dobre prakse u digitalizaciji. U kategoriji "Pametne električne mreže" nagrađen je projekt uspostave ekološki održivije mreže za distribuciju energije koji je Schneider Electric izveo za tvrtku E.ON

80
Schneider Electric

Schneider Electric nagrađen je u osmom natječaju za enerTIC nagradu koja promiče dobre prakse u digitalizaciji. U kategoriji “Pametne električne mreže” (“Smart Grid”) nagrađen je projekt uspostave ekološki održivije mreže za distribuciju energije (mreže bez emisije stakleničkih plinova) koji je Schneider Electric izveo za tvrtku E.ON.

E.ON, najveći švedski dobavljač električne energije, čvrsto je predan održivom razvoju. Tvrtka je istaknula dva cilja: znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova i do 2025. godine postati kompanija koja više neće ovisiti o fosilnim gorivima. Kako bi to postigao, E.ON je pokrenuo pilot projekt u švedskom gradu Norrköpingu. Riječ je o zamjeni srednjenaponskih postrojenja izoliranih plinom SF6 sa srednjenaponskim postrojenjima koje ne koriste SF6 plin, a temelje se na inovativnoj Schneider Electricovoj tehnologiji vakumskih prekidača strujnog kruga (Shunt Vacuum Interruption – SVI).

SF6 je staklenički plin koji globalnom zatopljenju potencijalno pridonosi znatno više od ugljičnog dioksida. Koristi se u energetskim sustavima srednjeg i visokog napona. To će se uskoro promijeniti jer novi propisi nalažu prelazak na tehnologije sa znatno manjim negativnim učinkom na okoliš. Tehnologije koje se ne temelje na plinu SF6 plinu već sada su dostupne na tržištu i imaju značajke i dimenzije koje su vrlo slične tradicionalnim centralama utemeljenima na plinu SF6.

Ekološka i digitalna tehnologija

Takva nova Schneider Electricova tehnologija – istodobno i ekološka i digitalna – ugrađena je u AirPacT, sklopku koja reagira na preopterećenje mreže u srednjenaponskom sustavu SM AirSeT. Oba rješenja koriste inovativnu tehnologiju vakuumskog prekidača strujnog kruga i izolaciju običnim zrakom.

“Oduševljeni smo što je naš projekt s tvrtkom E.ON dobio enerTIC nagradu, koja odaje priznanje poduzećima posvećenima inovacijama, povećanju učinkovitosti i održivom poslovanju”, izjavila je Martina Tomé, potpredsjednica Odjela za energetske sustave u kompaniji Schneider Electric. “Ponosni smo, također, što smo s našim novim, održivim, digitalnim, srednjonaponskim tehnologijama koje ne koriste plin SF6, pomogli E.ON-u da ispuni svoje klimatske ciljeve. E.ON je postavio dekarbonizaciju mreže u samo središte svoje poslovne strategije, a digitalizacija je glavni pokretač tih procesa.”

Održivija, sigurnija i pouzdanija elektro-distribucijska mreža

Pilot projekt kojeg je pokrenuo E.ON obuhvaća, uz već opisana nova rješenja koja ne koriste SF6, Schneider Electricov modularni hardver i softver (firmware) za upravljanje srednjenaponskim i visokonaponskim sustavima Easergy T300 RTU. U projektu su primjenjeni senzori za vlagu i temperaturu koji su dio Schneidr Electricove otvorene IoT platforme EcoStruxure.

Schneider Electricovo srednjenaponsko postrojenje izolirano od SF6 štedi 2,4 kilograma tog plina, što odgovara količini od 56,4 tone ugljičnog dioksida, i tako ispunjava E.ON-ova očekivanja po pitanju zaštite okoliša. Primjenom te tehnologije tvrtka E.ON se usklađuje s energetskom tranzicijom koja se događa u Švedskoj, utirući put k ekološki još naprednijim, digitaliziranim instalacijama.

Rješenje koje je isporučio Schneider Electric ispunjava E.ON-ova očekivanja i kad je u pitanju interoperabilnost s već instaliranom opremom, kao i sve standarde sigurnosne zaštite. Ovo posljednje je posebno važan aspekt jer se električne centrale srednjeg napona često nalaze blizu javnih površina ili unutar zgrada.

E.ON sada ima održivu, ekološki prihvatljiviju elektro-distribucijsku mrežu, bez stakleničkog plina u uređajima. Osim toga, ima bolji uvid svoje operacije, ranije uočava kvarove, može optimizirati rad na održavanju i smanjiti operativne troškove, uz veću pouzdanost mreže.

“Ono što nas je najviše dojmilo kod Schneider Electricova rješenja je sveobuhvatnost tehnologije bez plina SF6 i njene digitalne funkcionalnosti”, izjavila je Kim Sunnerberg, tehnička direktorica u tvrtki E.ON. “Vidimo EcoStruxure i novu tehnologiju bez plina SF6 kao veliku priliku za budućnost.”

Inovativno, učinkovito i održivo

Schneider Electric-ovo rješenje eliminira troškove recikliranja plina SF6 ili drugih plinova te smanjuje troškove održavanja i zamjene opreme. Zahvaljujući povezivosti digitalne opreme, koja je usklađena s komunikacijskim standardima, standardima kibernetičke sigurnosti (za daljinsko ili lokalno upravljanje) te s nadzorom električnih centrala u podsustavima, Schneider Electricovo rješenje osigurava pouzdanu i stalnu isporuku električne energije.

Schneider Electricova srednjenaponska tehnologija bez SF6 već je osvojila dvije nagrade, zajedno s rješenjem SM AirSeT: nagradu IF Design Award i Industrial Energy Efficiency Award u kategoriji ekonomičnih energetskih rješenja na sajmu Hannover Messe. Ista tehnologija je dobila i priznanje uvrštenjem u deset najinovativnijih tehnologija organizacije Innovation for Cool Earth Forum (ICEF).