Span ove godine povećao prihode za 22 posto

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 67 posto. Najznačajniji rast u devet mjeseci bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda, od 30 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje

46
Span
Osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović. [Izvor: Span]

Unatoč zahtjevnom globalnom gospodarskom okruženju i opreznijim ulaganjima korisnika, Grupa Span u prvih devet mjeseci ove godine bilježi rast prihoda za 22 posto. Istovremeno, zabilježen je i porast troškova u odnosu na isti period prošle godine, na što su utjecala snažna ulaganja u zapošljavanje tijekom 2022., kada su u Spanu strateški procijenili da će ta investicija dugoročno doprinijeti rastu profitabilnosti. Na rast troškova u trećem kvartalu utjecao je i stečaj slovenske tvrtke Studio Moderna, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti potraživanja.

Poslovni prihodi Span Grupe u devet mjeseci 2023. iznosili su 105,1 milijun eura, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki smanjena je za šest posto i iznosi 6,9 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 23 posto i iznosi 5,5 milijuna eura. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 2,6 milijuna eura, što je 50 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 67 posto. Najznačajniji rast u devet mjeseci bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda, od 30 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 24 posto. Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security u promatranom periodu manji su za 14 posto u odnosu na devet mjeseci 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman rast projekata na stranim tržištima. S druge strane, korisnici su nastavili pojačano koristiti usluge održavanja, čime je segment Upravljanje servisima i tehnička podrška rastao 19 posto u odnosu na isti period prošle godine.

„Nestabilna gospodarska situacija kod naših je najvećih korisnika utjecala na realizaciju velikih IT projekata, kojima su ove godine pristupili opreznije i sa zadrškom. Siguran sam da će se investicijski ciklus u zapošljavanju – koji smo pokrenuli promišljeno i planski u vrijeme kad su mnoge IT tvrtke pribjegle ‘štednji’ – usprkos kratkoročnom padu profitabilnosti, na duge staze pokazati kao ispravna odluka. Tome u prilog idu i najave naših korisnika s kojima dogovaramo nove strateške projekte u 2024. godini“, naglasio je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Od većih poslovnih događaja valja izdvojiti da je Span Grupa postala nositelj svih šest Microsoft Solutions Partner statusa, a posljednji se odnosi na područje Business Applications s fokusom na isporuku rješenja kroz Dynamics 365 i Power platforme. Osnivanjem društva s ograničenom odgovornošću u Gruziji, Span je dodatno potvrdio strateški fokus na tržišta Istočne Europe i Centralne Azije. Spanova dionica uvrštena je u MSCI Frontier Market Small Cap Index, što joj omogućuje dodatnu vidljivost i snažniji fokus globalnih investitora.

Span trenutno zapošljava 835 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji više od dvije trećine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Uz 40 međunarodnih partnera Span posluje i s vodećim globalnim i regionalnim korporacijama kao što su McDonalds, Tate & Lyle, Starbucks, Newsec, Infobip, Metinvest Grupa, Triglav, NLB, Helios, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Croatia osiguranje.

Span Grupu čini šest domaćih povezanih društava – Span d.d., Bonsai, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti – te deset inozemnih: u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji. Okupljajući vodeće stručnjake za Microsoftove tehnologije i kao vodeći regionalni Microsoftov partner, Span nosi svih šest Microsoft Solutions Partner statusa te dvanaest Microsoftovih naprednih specijalizacija.