Tvrtka Hexagon kreirala digitalne blizance cijelih gradova

Prikazi za sada obuhvaćaju München, Köln, Beč, Milano, Amsterdam, Stockholm, Tokio, Dallas, New York, Stuttgart i Frankfurt. Više gradova bit će dodano u aplikaciju početkom 2022.

91
digitalni blizanci gradova

Britanska tvrtka Hexagon, specijalizirana za razvoj senzorskih, prohramskih i autonomnih rješenja za razne industrije, objavila je da nudi 2D i 3D digitalne blizance velikih gradova u ultra visokoj rezoluciji kao gotov proizvod kroz svoj HxGN Content Program.

Na sajmu Intergeo, koji je održan krajem rujna u Hannoveru, tvrtka je objavila da bazu podataka Metro HD širi ortofotografijama visoke rezolucije, digitalnim modelima terena, podacima o prostornom laserskom skeniranju (LiDAR – Light Detection and Ranging) u oblaku, 3D modelima zgrada i kartama cijelih gradova s prikazima resursa i načina korištenja zemljišta, piše portal Construction Europe.

Prikazi za sada obuhvaćaju München, Köln, Beč, Milano, Amsterdam, Stockholm, Tokio, Dallas, New York, Stuttgart i Frankfurt. Više gradova bit će dodano u aplikaciju početkom 2022.

Program koristi hibridni senzor za urbano mapiranje, Leica CityMapper-2, koji prikuplja LiDAR i snimke iz zraka. Nastali proizvodi temelje se na snazi ​​svakog podsustava i izuzetno su precizni, tvrdi Hexagon.

“Stvaranjem 3D digitalnog blizanca svijeta u kojem živimo HxGN Content Program podržava globalnu potrebu za geoprostornim podacima koji omogućuju donošenje odluka utemeljenih na podacima”, rekao je John Welter, predsjednik odjela za geoprostorne sadržaje u Hexagonu.

Iz Hexagona poručuju da kvaliteta podataka i fleksibilni uvjeti korištenja HxGN Content program čine idealnim izvorom podataka za umjetnu inteligenciju, strojno učenje, automatsku ekstrakciju i analitiku velikih količina podataka.

Osim toga, 3D digitalni blizanci omogućit će gradskim upravama i komunalnim tvrtkama da bolje upravljaju i nadziru svoju imovinu, da procjenjuju i modeliraju rizike te vizualizaciju novih infrastrukturnih projekata kako bi se gradili pametniji i održiviji gradovi.