Završena 7. Shift Developer konferencija

Najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi okupila je više od 1.300 posjetitelja i više od 20 eminentnih govornika iz cijelog svijeta.

67
Shift konferencija
Rasmus Lerdorf na 7. Shift developer konferenciji

Sedma po redu Shift konferencija u dva je dana okupila na jednom mjestu renomirane IT stručnjake te mlade entuzijaste iz svih dijelova svijeta. Govornici su bili iz Netflixa, GitHuba, RedHata, Mozille, Shopifya, Googlea, Microsofta i mnogih drugih uspješnih IT tvrtki.

Sudionici su imali priliku poslušati neke od najpoznatijih stručnjaka i inovatora u svijetu tehnologije, među kojima i Rasmusa Lerdorfa. Rasmus Lerdorf je danski programer, a zadužio je svijet po tome što je kreirao PHP (Personal Home Page) – skriptni jezik kojim se koristi 82% web stranica na svijetu. Posjeduje bogato iskustvo u polju kodiranja, a kao jedan od govornika na Shift Developer konferenciji otkrio je tajne i detalje o budućnosti PHP-a i razvoja weba, te izazove razvoja Open Sourcea.

Među brojnim predavačima koji su gostovali na Shift konferenciji, posebno se ističe ime Håkona Wiuma Liea. U svijetu je najpoznatiji kao kreator CSS-a, dugo godina radio je u Operi te je jedan od osnivača Piratske stranke u Norveškoj, a svakako je zanimljiva i činjenica da ga je MIT Technology Review 90-ih proglasio jednim od Top 100 inovatora. Håkon je govorio o tome kako gleda na budućnost tehnologije – otkrio je da AI i roboti ne predstavljaju prijetnju za čovječanstvo i da će nam razvoj tehnologije pomoći da u budućnosti živimo bolje.

Paralelno s glavnim programom održano je ukupno 16 radionica na kojima su sudionici imali priliku steći i praktična znanja. Shift konferencija bila je idealna prilika da se dopre do mladih talenata, a ostvareni kontakti na Shiftu otvaraju mnoga vrata i upravo je „networking“ razlog velikog interesa posjetitelja. Nekolicina stranih tvrtki iskoristila je konferenciju i za regrutiranje mladih hrvatskih inženjera.

Shift konferencija doprinosi popularizaciji IT scene u Splitu

Konferenciju su zatvorili Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija koji je dugogodišnji generalni partner u organizaciji konferencije i Krešimir Budiša, savjetnik splitskog gradonačelnika.

„Hvala svima koji su sudjelovali na ovako divnoj konferenciji. ICT Županija diše jednako kao i Shift. Djelujemo tijekom godine lokalno, da bi svake godine Shift postao kruna našeg posla gdje možemo uživati s predavačima i stručnjacima iz cijelog svijeta.“ izjavio je Brčić.

Krešimir Budiša, savjetnik splitskog gradonačelnika, dodao je „Shift je fenomenalan događaj za Split i fenomenalan događaj za Splitsko-dalmatinsku županiju. Grad će nastojati podupirati Shift i dalje kao i slične projekte koji pridonose popularizaciji IT scene u gradu Splitu.“.

Osvrt na ovogodišnju konferenciju dala je i Petra Jakob iz Bellabeata: “Pobjeda na Shift Challenge-u 2013. godine otvorila je vrata Bellabeatu prema startup svijetu. Ponosni smo što možemo i dalje biti dio ovog događaja, ovaj puta u drugoj ulozi. A budući su Bellabeat proizvodi namijenjeni ženama, na ovaj način želimo privući i više žena u industriju – nama je to uspjelo, 53% Bellabeat zaposlenika su upravo žene, i zadnjih 12 zaposlenih u Bellabeatu su žene.“

Ispred organizatora sudionicima se zahvalio Ivan Burazin, osnivač i organizator Shift konferencije, koja je svojim sadržajem i gostovanjima najuspješnijih IT stručnjaka još jednom potvrdila status najveće developerske konferencije u jugoistočnoj Europi.