Ascalia štedi energiju i resurse industriji i gradovima

Sustav prikuplja podatke iz infrastrukture ili industrijskih procesa te prikupljene podatke obrađuje pomoću algoritama strojnog učenja i ostalih algoritma za analizu. Analiza pokazuje korisniku mogućnosti uštede resursa i energenata

441
Marin Bek, Ascalia (foto ZICER)
Marin Bek, Ascalia

Do početka industrijske revolucije klima se mijenjala kao rezultat promjena prirodnih okolnosti. Danas, međutim, kada govorimo o klimatskim promjenama govorimo o promjenama klime koje su rezultat čovjekovih aktivnosti. Onečišćenje zraka, vode i tla sve je izraženije, osobito u gradovima. Svake godine u gradovima je sve više ljudi i to stalno povećava pritisak na gradsku infrastrukturu. Slična je priča i s industrijom koja je također snažan generator onečišćenja.

Marin Bek i Dejan Strbad uz pomoć suradnika pokrenuli su projekt Ascalia. Riječ je o razvoju sustava za održivi razvoj pametnih gradova i industrije 4.0 kojem je primarni cilj smanjenje utroška energije i resursa u tim sustavima.

“Sustav prikuplja podatke iz infrastrukture ili industrijskih procesa te prikupljene podatke obrađuje pomoću algoritama strojnog učenja i ostalih algoritma za analizu. Rezultat je da osoblje koje upravlja tim procesima i infrastrukturom dobiva relativno jednostavan pregled tih podataka i mogućnost da analizira utrošak energije i ukupnih resursa. Automatski algoritmi pokazuju korisniku koje su mogućnosti uštede resursa i energenata. Tako dolazimo do ušteda u ukupnom poslovanju, ali i ušteda u potrošnji energije. Pri tom se ne utječe previše na same procese. Odnosno, možemo odrediti u kojoj mjeri želimo utjecati na određeni proces”, tumači Marin Bek.

Sklop za spajanje na postojeću infrastrukturu

“Proizvod se”, nastavlja, “trenutno sastoji od dva dijela, hardverskog i softverskog. Hardverski dio Edge Gateway ADS smo razvili sami. Riječ je o sklopu koji omogućuje da se postojeća infrastruktura i oprema mogu spojiti u IoT cloud, odnosno na Ascalia platformu“.

Jedan od problema je, razlaže Marin, što je industrija u regiji zastarjela i ne može se spajati na IoT. Kako bi se izbjegli troškovi nabave skupe opreme koja bi omogućila povezivanje takvih starih industrijskih sustava na digitalne sustave, ekipa iz Ascalije osmislila je svoj hardver koji omogućava povezivanje bez velikog utjecaja na same procese.

“Taj hardver je apsolutno siguran, Enterprise Grade Security prema svim specifikacijama i standardima. Radimo također na razvoju sklopa koji bi bio certificiran za primjenu u industrijskim uvjetima”, kaže Marin.

S druge strane je softverski dioplatforma sa svim pratećim algoritmima i analitikama koje obrađuju te goleme količine podataka.

“Na projektu radimo već dvije-tri godine. Počeli smo u tvrtki Kraken u kojoj smo Dejan i ja također suvlasnici i partneri. Prije godinu dana smo osnovali Ascaliju kao zasebnu tvrtku i od tada intenzivno radimo na projektu. Projekt je daleko od idejne faze. Hardver je trenutno u četvrtoj generaciji. Očekujemo da se proizvede prvih dvadeset komada hardvera za klijente. Softver je također u produkcijskoj verziji, kao i algoritmi. S partnerima radimo na nizu projekata u segmentu pametnih gradova ili industrije.”

Emerson inicirao suradnju

Kraken je IT tvrtka koja postoji već šest godina i specijalizirana je za distribuirane sustave i obradu velikih količina podataka. “Radili smo za Smirnoff, Forbes, Nestle i slične kompanije. Prije dvije-tri godine pristupio nam je distributer Emersonove industrijske opreme. Pitao nas je, ako već radimo distribuirane sustave, da li bismo znali napraviti rješenje za industriju. Kako sam ja na FER-u završio upravo smjer industrijska automatika, odlučili smo se poigrati sa zadanim problemom. Riječ je bila o upravljanju starom pilanom na daljinu. Razvili smo inicijalnu verziju hardvera i projekt je tako krenuo. Emerson je bio prvi klijent koji je vjerovao u nas“, prisjeća se Marin. “Razvijali smo Ascaliju kroz Kraken kao interni projekt. I dan danas ju tako razvijamo.”

No, zahvaljujući ulasku u prvu hrvatsku generaciju EIT Climate-KIC akceleratora, najvećeg europskog programa za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete, te ostalim projektima, polako idu prema tome da ukupno poslovanje prebace na tvrtku Ascalia.

Modularan sustav za razne industrije

Sustav je primjenjiv na razne industrije, kaže Marin. “Nije nam problem ako je riječ o malom sustavu s dva motora ili velikom sustavu sa stotinu uređaja. Sustav je modularan, može raditi u cloudu ili u zatvorenom sustavu unutar pogona.”

“Kada je riječ o proizvođačima opreme, krenuli smo od Emersona, ali nikada nismo imali ekskluzivan ugovor s njima. Rješenje koje smo razvili u startu primarno je bilo za njihovu opremu, ali primjenjivo je na opremu drugih proizvođača. Ako neko postrojenje ima Siemensovu opremu, ABB-ovu ili neku treću, naš sustav radi. Ako je riječ o proizvođaču opreme koja odudara od standardnih protokola za komunikaciju, potrebne su neke preinake s naše strane. Ali nismo isključivi“, objašnjava Marin.

EIT Climate-KIC je prvi akceleratorski program na koji su se prijavili i u koji su odmah upali. Marin se ranije bavio startupima. Završio je program Founder Institutea u Zagrebu, a u Sjedinjenim Državama pokrenuo je 2011. startup iz područja robotike koji nije uspio. No, kroz to iskustvo upoznao se sa startup scenom i ekosustavima. S Ascalijom su već u startu imali dobru viziju i poslovni plan, pa se, kaže, “nisu previše gurali u te stvari“.

Za ulazak u akcelerator dobili su bespovratnu potporu od 15.000 eura. Marin kaže kako je svaka potpora dragocjena, ali da financije nisu razlog zašto su se došli u akcelerator.

U potrazi za dobrim problemima

“U našem kontekstu to nije prijelomna promjena. Mi smo se primarno prijavili za akcelerator kad smo vidjeli opcije koje se nude za umrežavanje i povezivanje. Također, velike nade polažemo u susret s industrijskim partnerima u Frankfurtu. Nama je upravo to trenutno poslovni fokus. Proizvod je relativno ‘istitran’. Naravno, svakog dana popravljaju se određeni problemi, proizvod se razvija, ali zna se u kojem smjeru idemo i što se radi. Ono što tražimo su problemi. Tražimo industrijske partnere s konkretnim problemima kako bismo te probleme riješili. Imamo iznimno dobar tim i vjerujemo da ih možemo riješiti, ali treba naći dobre probleme“, tumači Marin.

“Prvenstveni cilj nam je industrija. Zašto? Industrija ima konkretne probleme i ona je najveći zagađivač. S gradovima radimo i tražimo i dalje partnere među njima. Problem je što su gradovi spori. Tu je involvirano dosta birokracije, politike. Osim toga, gradovima treba podrška Europske unije kako bi mogli financirati projekte pametnih gradova, a to za jedan startup nije idealna situacija. Startupovi brzo nastaju i brzo izgaraju, tako da ovisiti samo o gradovima nije najmudrije.”

Trenutno klijente, partnere i pilot projekte imaju isključivo u regiji. Ali uz hrvatsko sjedište u Čakovcu, imaju središnjicu i u Londonu. Ured u Londonu vodi Guy-Edward Waterland, koji je zadužen za razvoj poslovanja, odnosno za pronalaženje klijenata u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Marin dodaje da im se otvaraju i neke prilike u Kanadi na području monitoringa u vjetroelektranama, ali za sada je fokus ipak na Europi.

Projekt Dobrinj na Krku

U Hrvatskoj im je glavni projekt u općini Dobrinj na Krku, gdje Ascalia u suradnji s Philipsom upravlja mrežom javne rasvjete koja obuhvaća devet tisuća rasvjetnih tijela. S Emersonom rade na 4-5 pilota, a ukupno ih je desetak, uključujući Dobrinj.

U projekt Ascalia do sada je uloženo 70-80 tisuća eura. Cijeli dosadašnji razvoj financirali su kroz Kraken. “Reinvestirali smo dobit tvrtke u ljude koji rade na Ascaliji”, kaže Marin te dodaje da na projektu u punom vremenu radi pet-šest ljudi, a ukupno ih je u projekt involvirano desetak.

Sljedeći korak u razvoju projekta je, kako je Marin već spomenuo, prijenos poslovanja s Krakena na tvrtku Ascalia. Za to treba osigurati vanjska sredstva pa je pokrenut proces fundraisinga. Ideja je do ljeta zatvoriti prvu seed rundu u kojoj je cilj prikupiti 100 tisuća eura, a onda do kraja godine proširiti rundu na 300-400 tisuća eura. Marin kaže da već pregovaraju sa zainteresiranim privatnim investitorima.

Na pitanje kako dugoročno vidi budućnost tvrtke, odgovara kako bi u idealnom svemiru Ascalia postala samostojeća velika tvrtka, vodeća na području industrijskog monitoringa i smart cityja. Onaj realniji plan je da Ascalia kroz nekoliko godina naraste u prepoznatljivo ime u tom segmentu.


Sadržaj omogućila Addiko banka