Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Apple

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, Apple je u prvom kvartalu povećao prihode od usluga za 16 posto, s 9,19 na 11,5 milijardi dolara

359
Apple
Laptop Apple Macbook - free photo on pixabay

Nakon objave financijskog izvješća za prvo tromjesečje vrijednost dionica kompanije Apple porasla je gotovo 5 posto. Vrijednost dionica kolebala je oko 210 američkih dolara.

Izračun CNBC-ja pokazuje da bi investicija od 1000 dolara u dionice Applea na 1. svibnja 2009. deset godina kasnije vrijedila više od 13.000 dolara. Prema vrijednosti dionice u podne 1. svibnja 2019. godine ukupni povrat iznosio bi 1200 posto. U istom razdoblju indeks S&P 500 ostvario je rast nešto veći od 300 posto.

Zahvaljujući prodaji “staro za novo“, nižim cijenama iPhonea i napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Država i Kine, dio analitičara vrlo optimistično gleda na perspektivu Appleovih dionica.

“Vjerujemo da je Apple čvrsto drži svoj udio na tržištu premium uređaja i da će nastaviti dominirati kada je riječ o prodaji u segmentu vrhunskih pametnih telefona te da će prigrabiti većinu profita od prodaje pametnih telefona u sljedećih nekoliko godina”, navodi nezavisna tvrtke za posredovanje na tržištu kapitala Canaccord Genuity.

Iako vrijednost dionice Applea u dužem razdoblju pokazuje pozitivan trend, to nije nikakvo jamstvo za buduće rezultate. Tvrtka je u posljednjem tromjesečju ostvarila profit od 2,46 dolara po dionici, no dugoročno gledano zarada se smanjuje.

Novi izvori prihoda

Apple traži nove izvore kako bi smanjio ovisnost o prodaji iPhonea. Glavni izvršni direktor kompanije Tim Cook prilikom sastanka s analitičarima istaknuo je dva nova poslovna segmenta: usluge, koje uključuju Apple Music i iCloud, te Apple Wearables, što obuhvaća AirPods i Apple Watch.

>>Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Microsoft

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2007. uložili 1000 dolara u Netflix?

“Bio je ovo naš najbolji kvartal kada je riječ o uslugama“, rekao je Cook. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prihodi od usluga porasli su 16 posto, s 9,19 na 11,5 milijardi dolara.

Ako do sada niste ulagali u dionice, iskusni investitori poput Warren Buffetta predlažu da počnete s ulaganjima u indeksne fondove koji ulažu u dionice u sastavu burzovnih indeksa. To znači da je ulaganje diverzificirano i da prati kolebanja tržišta, tako da je manje rizično od ulaganja u pojedinačne dionice.