Hrabar je iskorak da digitalni asistent Andrija nudi personalizrane savjete

Većina država fokusirala se na općenite savjete i informacije vezane uz koronavirus kako bi izbjegle odgovornost da krivo upute korisnika. Hrvatska je pokazala iznimnu hrabrost i napravila je iskorak s personaliziranim savjetima, kaže Mislav Malenica, predsjednik udruge Cro AI

164
digitalni asistent Andrija

U samo nekoliko sati nakon predstavljanja s digitalnim asistentom Andrijom “razgovaralo” je više od 30 tisuća ljudi. Aplikacija na individualnoj razini dalje savjet u vezi koronavirusne bolesti na razumljiv način, tako da svaki čovjek koji mu se obrati ima dojam da komunicira s nekim iz stožera ili epidemiološke službe. Digitalni asistent Andrija nudi informacije i savjete o zarazi, mogućnost procijene vlastitog rizika da netko bude zaražen, mogućnost komunikacije o stanju u kućanstvu…

Digitalni asistent Andrija je hrvatski proizvod nastao u suradnji nekoliko hrvatskih informatičkih tvrtki s ministarstvima zdravstva i uprave. Riječ je o donaciji tvrtki koje su se stavile na raspolaganje Vladi kako bi pomogle borbi protiv koronavirusa, rekao je ministar uprave Ivan Malenica. Osnovna ideja bila je pomoći zdravstvenim radnicima i epidemiolozima u kontroli razvoja bolesti Covid-19. Ministar zdravstva Vili Beroš ističe pak namjeru da se naglasi koliko je u ovoj krizi važno odgovorno ponašanje i promišljanje o ugrozi.

Andrija funkcionira preko chatbota na platformi koronavirus.hr i na platformi WhatsUp. Tako korisnici pametnih telefona pomoću umjetne inteligencije i ugrađenih algoritama mogu napraviti samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja u vezi s bolesti Covid-19. Ako imaju određene simptome ili sumnje na simptome, Andrija će ih uputiti kako trebaju postupiti: trebaju li se javiti liječniku ili ne.

>>Ministar Malenica najavio redizajnirani sustav eGrađani i nove usluge

Pitanja koja Andrija postavlja korisniku u sklopu samoprocjene su ista onima koja bi pacijentu postavio epidemiolog u ordinaciji. Tako građani imaju jednostavan pristup vrhunskim znanstvenim djelatnicima u digitalnom obliku.

Utemeljen na primjerima dobre prakse

“Do Andrije smo došli promatrajući primjere dobre prakse u zemljama koje su se dobro nosile s epidemijom, prije svega Singapura i Južne Koreje. Oni su napravili nekoliko osnovnih koraka, a mi smo gledali što još možemo napraviti. Jedna stvar je bila individualna digitalna komunikacija s građanima koja bi svakog dana dala osjećaj građanima da komuniciraju sa samim kriznim stožerom, vladom i liječnicima”, kaže dr. Branko Kolarić, epidemiolog s 20 godina iskustva koji predstavlja struku u razvojnom timu. “To nam je bila polazna točka. Okupili smo ekipu i kreirali digitalnog asistenta Andriju.”

“Okupili smo epidemiologe, ljude iz Ministarstva zdravstva, identificirali smo problem koji trebamo riješiti. Nakon toga smo okupili lokalne tvrtke na čelu s Infobipom koji je svjetski lider u omnichannel komunikaciji, Mindsmiths kao vodeću tvrtku na području umjetne inteligencije, Neos kao partnera koji se bavi globalnom integracijom podataka te globalnu tehnološku tvrtka Oracle koja je omogućila da se sustav skalira i dovede do razine dostupnosti za vrlo veliki broj potencijalnih korisnika”, rekao je Zoran Šegić iz tvrtke Oracle Hrvatska.

Rasterećenje zdravstvenog sustava

“Otkako je izbila epidemija, kolege su na telefonima 24 sata i odgovaraju na pitanja. Jedna osoba može riješiti pedesetak poziva dnevno, dok Andrija može paralelno odraditi desetke tisuća pozva. To je velika pomoć u rasterećenju zdravstvenog sustava. Mi smo se spremali za mnogo lošije scenarije epidemiološke slike koji se, srećom, nisu ostvarili. Kada bi telefonske linije bile toliko zakrčene da se ne može dobiti nitna pomoć niti liječnik, digitalni asistent bi mnogo pomogao I umirio građane”, razlaže dr. Kolarić. “Naravno, bolje je razgovarati sa živim liječnikom ali u situaciji kada vlada pandemije ili epidemija, bolje je dobiti pomoć na vrijeme od virtualnog asistenta nego čekati na telefonu satima da razgovarate s čovjekom.”

Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju i osnivač tvrtke Mindsmiths dodaje kako Andrija educira korisnika kako da prepozna simptome bolesti na sebi i ljudima oko sebe te kako se treba ponašati u određenoj situaciji. “On nudi osjećaj da postoji plan, nešto što možete napraviti.”

Kako funkcionira Andrija?

Da biste se obratili Andriji pošaljit pozdrav na link koronavirus.hr i na WhatsUpu se otvori prozor za komunikaciju. Andrija se predstavi i objasni što radi. Nakon toga korisnik komunicira s Andrijom tipkanjem poruka. Andrija postavlja pitanja poput imate li teškoća s disanjem, osjećate li bol u prsima, gubite li svijest… Na temelju odgovora će utvrditi trebate li hitnu pomoć ili se trebate javiti obiteljskom liječniku što je prije moguće. Treća razina je da se morate javiti svom liječniku, ali ne morate to učiniti istog časa. Četvrta je mogućnost da nemate simptome koronavirusne bolesti.

Kreatori aplikacije ističu kako je u Andriju ugrađen cijeli protokol vezan uz Covid-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako digitalni asistent Andrija ne nudi općenite, nego personalizirane odgovore te da osim edukativne uloge olakšava korisniku pronalaženje adrese na koju se treba obratiti s obzirom na svoje stanje odnosno stanje osobe iz bliskog okruženja. Posljednji aspekt njegova djelovanja je mogućnost da građani koji to žele pomognu epidemiolozima dostavljajući putem aplikacije podatka o stanju unutar njihova doma.

Hrabar iskorak

Mislav Malenica pak ističe kako je upravo ta personalizacija savjeta hrabar iskorak: “Andrija je jedan od rijetkih digitalnih asistenata koji će vam dati personalizirani savjet. Većina država fokusirala se na općenite savjete informacije vezane uz koronavirus kako bi izbjegle odgovornost da krivo uputi korisnika. Hrvatska je pokazala iznimnu hrabrost i napravila je taj iskorak koji ima smisla, pogotovo ako zdravstveni sustav dođe pod veće opterećenje, Digitalni asistent Andrija tada može odigrati ključnu ulogu jer će rasteretiti linije od poziva koji su blažeg karaktera i omogućili liječnicima da servisiraju najteže slučajeve.”

Većina poruka glasit će da odete liječniku, da ostanete u kući odnosno da ne idete u zdravstvene ustanove bez prethodne konzultacije s liječnikom i provjere trebate li u samoizolaciju, pojašnjava Kolarić. “Andrija neće određivati samoizolaciju nego će reći: ‘Ostanite kod kuće i nazovite liječnika’.”

Mlad je, ali brzo uči

Dr. Kolarić upozorava kako je Andrija “mladi asistent i mora još puno učiti”.

“Povratne informacije koje dobijemo od korisnika ćemo svakodnevno obrađivati i usklađivati s protokolom Vlade odnosno stožera. Dakle, nemojte biti prekritični prema Andriji. On će se brzo razvijati. Takvi instrumenti imaju nešto što se zove osjetljivost i specifičnost. Osjetljivost znači da ljude koji imaju koronavirusnu bolest proglasi bolesnima, a zdrave zdravima. Mi smo na početku Andriju napravili jako osjetljivim, a manje specifičnim, pa će možda uputiti obiteljskom liječniku neke ljude koji to ne bi trebali učiniti, tako da se ispričavam kolegama obiteljskim liječnicima ako će im se zbog Andrije javiti netko tko nije doista bolestan”, rekao je dr. Kolarić.

“Andrija održava najnovije smjernice, ali prikuplja i povratne informacije s terena, U komunikaciji s desecima tisuća građana će učiti, dobivati nove informacije i postajat će sve pametniji”, dodaje Mislav Malenica. “Redovito razgovaramo s korisnicima kako bismo doznali kako se osjećaju nakon interakcije. Ako korisnik kaže da se osjeća mirnije, da ima osjećaj da postoji plan, onda znate da stvarate vrijednost. Druga stvar koju ćemo pratiti je broj korisnika aplikacije.”

“Mislav i ja dogovorili smo se da ćemo svakodnevno raditi na razvoju Andrije- On će se brzo mijenjati I prilagođavati”, nadovezao se dr. Kolarić. “Uvjeren sam da će Andrija smanjiti gustoću zaraze u populaciji koja će ga koristiti.”

Kontinuirana nadogradnja

“Ovo je prva verzija Andrije. Ideja je da u idućih šest mjesecii kontinuirano nadograđujemo njegove mogućnosti, ovisno o potrebama koje ćemo detektirati s Ministarstvom zdravstva”, poručuje Mislav. “Osobno bi me veselilo da Andrija bude model buduće suradnje, početak nečega što možemo nazvati digitalizacijom zdravstva, da vidimo kako u taj proces možemo uključiti I druge hrvatske tvrtke koje imaju što reći na tom području.”

Aplikacija je anonimizirana i dobrovoljna. Ne prikuplja nikakve identifikacijske podatke, a dostupna je putem poveznice na internetskim stranicama koronavirus.hr, na poveznici andrija.ai te na broju telefona 099 775 3048. Prikupljeni podaci o zdravstvenom stanju i podaci koje će slati sami korisnici bit će dostupni Ministarstvu zdravstva.


Sadržaj omogućila Addiko banka