Iron Ox – prva američka farma kojom upravljaju samo roboti

Dva robota ne brinu samo o manipuliranju i uzgoju biljaka, nego uz pomoć strojnog učenja i umjetne inteligencije prate njihovo zdravstveno stanje, uočavaju štetočine i bolesti te sprečavaju da se problem proširi na druge biljke

167
Iron Ox

Start-up Iron Ox stvorio je u San Carlosu u Kaliforniji potpuno autonomnu farmu. Hidroponska farma u zatvorenom prostoru oslanja se na dva robota za sadnju, uzgoj i berbu proizvoda.

Hidroponski uzgoj je tehnika uzgoja biljaka bez tla pomoću mineralnih hranjivih otopina u vodenom otapalu. Biljke se uzgajaju samo s korijenjem koje je izloženo mineralnoj otopini ili korijenje može biti poduprto inertnim medijem, kao što su perlit ili šljunak.

Jedan robot težak je gotovo pola tone i veličine je automobila. Skuplja posude s biljkama i prenosi ih unutar staklenika. Drugi stroj je robotska ruka zadužena za sve osjetljive zadatke, kao što su sijanje i presađivanje.

Kada mladice biljaka sazru, mobilni robot ih prenosi u područje obrade gdje ih robotska ruka presađuje u veće posude za hidroponski uzgoj. Presađivanjem se optimizira prostor jer se biljkama tijekom njihova životnog ciklusa ostavlja samo prostor koji im je neophodan.

Brandon Alexander, suosnivač i glavni izvršni direktor Iron Oxa, tvrdi da su zahvaljujući primjeni robota sposobni na samo jednom hektaru proizvesti jednaku količinu koja se proizvede na 30 hektara zemlje na vanjskoj farmi. Iron Ox planira izgraditi više manjih farmi u blizini urbanih centara kako bi njihovi proizvodi svježi stigli na tržište.

“U ovom trenutku svježi proizvodi nisu baš toliko svježi. Putuju u prosjeku 2.000 milja od farme do trgovine, što znači da mnogi ljudi jedu tjedan dana staru salatu ili jagode”, objasnio je Alexander.

Neumorni roboti

Roboti na farmi Iron Oxa primjenjuju strojno učenje i umjetnu inteligenciju za otkrivanje štetočina i bolesti. Zaražene biljke mogu ukloniti prije nego se problem proširi.

“Dakle, nije riječ samo o tome da roboti mogu vrlo učinkovito pomicati biljke, nego i o tome da vam mogu pomoći da izbjegnete štetu na biljkama”, tumači suosnivač i tehnički direktor Jon Binney.

Iron Ox nije jedina farma u zatvorenom koja primjenjuje nove tehnologije. Farme kao što su Bowery i Plenty također primjenjuju najnovije tehnologije za održivu obradu usjeva u blizini gradova.

Međutim, Iron Ox je prva farma koja je u potpunosti automatizirala uzgoj i prilagodila sustav robotima.

“Sjajna stvar s robotima je da se ne umaraju i ne mare koliko sati dnevno rade. Mogu raditi sve dok imaju snage u baterijama”, dodao je Binney.

Energija sunca

Iako Iron Ox uzgaja svoje usjeve uz pomoć LED rasvjete, nadaju se da će s vremenom izgraditi staklenike s prirodnom svjetlošću kako bi koristili energiju sunca koja je slobodno dostupna. Naposljetku, tvrtka nastoji svoj proizvod bez GMO-a i pesticida učiniti jeftinijim od tradicionalne poljoprivrede.

U početku Iron Ox uzgaja samo lisnato povrće i bilje, iako planira u narednim godinama planira proširiti proizvodnju na druge usjeve, poput rajčica. Tvrtka planira početi s prodajom svojih proizvoda tijekom ove godine.

Iron Ox do sada je privukao sjemensku investiciju od 6 milijuna dolara, a glavni ulagač je Eniac Ventures.


Sadržaj omogućila Addiko banka