Lipik: Napuštena zgrada preuređena u hostel Bellevue s 53 ležaja

Tako je objekt u državnom vlasništvu, koji je zbog višegodišnje nebrige već počeo propadati, uz ulaganja od samo pedesetak tisuća kuna preuređen u hostel i spašen

u 22:17 Zadnja izmjena: 05.02.2019 u 11:50
169
Hostel Bellevue
Hostel Bellevue u Lipiku

Napuštena zgrada u Lipiku u vlasništvu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preuređena je u hostel Bellevue s 53 ležaja. Zgradu je koristio Centar za pružanje usluga u zajednici, a u njoj su bila smještena djeca. Zbog manjeg broja djece na smještaju, zgrada se prestala koristiti 2014. godine.

S obzirom na to da se zgrada nalazi u neposrednoj blizini Toplica Lipik, grad je predložio nadležnom ministarstvu da im prepusti zgradu na korištenje. Ministarstvo je prijedlog prihvatilo i objekt je dodijeljen Gradu Lipiku na korištenje u trajanju od 20 godina bez naknade.

Lipik je prije rata bio turitički grad sa znatnim smještajnim kapacitetima, objasnio je gradonačelnik Vinko Kasana za lokalni.hr zašto je grad bio zaintereiran za preuzimanje zgrade. “Imali smo prekrasan hotel s 320 ležaja, zatvorenim bazenom, saunama i najmodernijom tehnologijom za ono vrijeme, koji je u Domovinskom ratu 1991. godine izgorio. Do otvaranja hostela bili smo kao turističko mjesto svedeni na 14 kreveta, ne računajući toplice koje su više bolnica za specijalnu medicinsku rehabilitaciju.”

Konferencijska dvorana

Tako je objekt u državnom vlasništvu koji je zbog višegodišnje nebrige već počeo propadati uz ulaganja od samo pedesetak tisuća kuna preuređen u hostel i spašen. Ležajevi u hostelu raspoređeni su po blokovima u sklopu kojih se nalaze zajednička kuhinja s boravkom, sanitarni čvorovi te mjesta za relaksaciju.

Hostel Bellevue raspolaže i konferencijskom dvoranom kapaciteta 50 ljudi. Gostima su na raspolaganju besplatan parkirališni prostor, wi-fi, korištenje dječjeg igrališta te multimedijska oprema za održavanje programa.

“Odluka da se zgrada koja je četiri godine bila prazna prenamijeni u hostel pokazala se kao pun pogodak. Imamo dosta gostiju, osobito stranaca, koji redom govore kako je smještajna vrhunskoj razini. Plan nam je da ove ili sljedeće godine obogatimo punudu hostela dodatnim sadržajima”, rekla je voditeljica hostela Marica Melić.

U planu je povećanje broja raspoloživih kreveta na sto. Da za to postoji potreba, pokazuje i statistika. Otkako je hostel u kolovozu prošle godine započeo s radom do Nove godine, broj noćenja premašio je 800.