Osam disruptora koji mijenjaju građevinsku industriju

Donosimo pregled disruptora u građevinskom sektoru, startupova kojima je cilj transformirati građevinsku industriju, od sigurnosti na gradilištima do automatizacije procesa

93
Fieldwire je startup is San Francisca koji je razvio sustav za upravljanje radnicima na gradilištu. Cilj premostiti jaz između ureda i gradilišta.

Građevinarstvo je snažna, ali konzervativna, promjenama nesklona industrija, s puno manualnog rada. Ipak, i ovaj sektor počeo je prihvaćati digitalizaciju procesa i druge tehnološke promjene: od BIM (building information modelling ) tehnologije, primjene pametnih materijala, tehnologije digitalnih blizanaca, platformi za suradnju do tehnologije koje omogućavaju veću sigurnost i učinkovitost na gradilištima.

Ovog puta donosimo pregled disruptora u građevinskom sektoru, startupova kojima je cilj transformirati građevinsku industriju, od sigurnosti na gradilištima do automatizacije procesa. Od autonomnih robota do svakodnevnih SaaS (Service-as-a-software) rješenja koja olakšavaju život na gradilištima.

Fieldwire

Fieldwire je startup is San Francisca koji je razvio sustav za upravljanje radnicima na gradilištu. Tvrtka je od osnivanja 2013. prikupila 40,4 milijuna dolara, a među ulagačima su tvrtke Menlo Ventures, Brick & Mortar Ventures i Formation 8.

Cilj tvrtke Fieldwire je digitalizirati proces gradnje, odnosno premostiti jaz između ureda i gradilišta. Njihovo rješenje omogućuje da svaki radnik koji sudjeluju u procesu gradnje može pratiti i koordinirati rad s bilo kojeg uređaja, uz poštivanje sigurnosnih i kvalitativnih protokola i rasporeda rada.

Izvršni direktor tvrtke Yves Frinault tumači kako žele riješiti dva izazova: ponuditi tehnologiju koja je primjenjiva na terenu i stvoriti dugoročna partnerstva tvrtkama kojima će isporučiti svoj softver.

LiveCosts

Tvrtka LiveCosts, ranije PaidAde, osnovana je kako bi se riješila praznina na tržištu građevinskog softvera. Osnivači irskog start-pa, Kenneth Lambe i Ciaran te Niall Brennan,impresionirali su suce tijekom NDRC-a 2018. u ArcLabs Investor Showcaseu. Za svoj su trud nagrađeni su s 30.000 eura za daljnji razvoj.

Tvrtka je kreirala platformu koja građevinskim timovima omogućuje praćenje troškova projekta. Od dolaznih računa do praćenja radnih sati zaposlenika. Njihov softver omogućuje automatizaciju svih tih procesa povezujući ured i gradilište.

LiveCosts nudi sučelje koje voditeljima projekata omogućuje nadzor proračuna na temelju izvještaja o potrošnji u realnom vremenu. Platforma također nudi praćenje dobavljača i katalog cijena koji pruža usporedbu cijena između raznih dobavljača.

Za radnike na gradilištu tu je aplikacija za praćenje radnog vremena, naručivanje materijala, evidentiranje isporuka i evidentiranje troškova.

EquipmentShare

EquipmentShare može se opisati kao “Airbnb u graditeljstvu”. Startup sa sjedištem u Missouriju razvio je platformu za najam opreme. Preko njihove platforme građevinske tvrtke mogu od drugih tvrtki unajmiti slobodnu građevinsku opremu ili opremu sa sigurnosnim certifikatom koja im je potrebna.

EquipmentShare također omogućava vlasnicima opreme da prate svoju opremu, pružajući im cjelovite i točne podatke. Građevinskim tvrtkama nudi širok spektar alata i strojeva: od dizalica i kranova, vozila, građevinskih i poljoprivrednih strojeva do malih električnih alata.

Tvrtku su 2014. godine osnovali Brad Siegler, Jabbok Schlacks, Jeff Lowe, Matthew McDonald i Willy Schlacks. Prema podacima Crunchbasea do sada su prikupili 58,7 milijuna dolara od investitora među kojima su Y Combinator, Insight Partners, Romulus Capital, Trifecta Capital i Sound Ventures.

Site Passport

Site Passport je sstartup sa sjedištem u Dublinu koji nudi alate za građevinsku industriju po modelu SaaS. Osnovao ga je 2017. Rob Fox. Startup pomaže tvrtkama da pristupe opskrbnom lancu te da ga nadziru i analiziraju uz primjenu pametnih, integriranih i automatiziranih rješenja s ciljem povećanja konkurentnosti, povećanja ugleda i smanjenja rizika.

S uredom u Dún Laoghaireu, tvrtka sada zapošljava sedam osoba, stručnjaka u području tehnologije i građevine, i pokriva lokalno tržište. Enterprise Ireland prepoznao je 2019. visoki potencijal tvrtke koja sada planira međunarodno širenje.

Machine Eye

Tvrtka Machine Eye sa sjedištem u Newryu u Irskoj kreirala je pametni uređaj za upotrebu na traktorima i drugim teškim strojevima kojem je cilj spriječiti nesreće u kojima bi mogli stradati operatori, prolaznici ili drugo osoblje na gradilištima ili farmama.

Kada Machine Eye predvidi da je nesreća neizbježna, uz primjenu umjetne inteligencije preuzima kontrolu nad vozilom, preventivno isključujući ili zaustavljajući stroj kako bi uklonio potencijalni rizik.

Start-up je osvojio niz nagrada, uključujući nagradu Farm Safety Partnership Innovation Award, glavnu nagradu u kategoriji elektronike na izložbi Invent 2018 i nagradu za inovaciju na natječaju Ireland Funds Business Plan .

Built Robotics

Bulit Robotics je startup iz Silicijske doline koji razvija automatizirane robote koji bi uz primjenu umjetne inteligencije trebali zamijeniti tešku građevinsku opremu. Tvrtka je projektirala autonomne buldožere i bagere za gradilišta budućnosti.

Svaki od robota opremljen je višeslojnim sigurnosnim sustavom, a tvrtka tvrdi da su njihovi roboti, zahvaljujući tehnologiji koja im pomaže da osjete i izbjegnu ljude, životinje i druga vozila, odradili više od 7500 sati sa savršenim sigurnosnim dosjeom. Roboti imaju i bežični prekidač za zaustavljanje u nuždi.

Tvrtku su 2016. pokrenuli Andrew Liang i Noah Ready-Campbell. Do sada su prikupili 48 milijuna dolara od ulagača među kojima su Next 47, Great Oaks Capital i niza drugih fondova rizičnog kapitala.

SmartBeam

SmartBeam sa sjedištem u Belgiji olakšava upravljanje proračunom na gradilištima inženjerima, izvođačima, arhitektima i klijentima. Njihovo rješenje eliminira one kaotične razmjene e-pošte i Excela koje su ljudi prihvatili kao normalno.

Tvrtku su 2017. pokrenuli Caroline Basecqz, Florent Coninck i Vincent Canuel. Cilj je poboljšati komunikaciju od faze nadmetanja pa do kraja projekta. Prilikom razvoja ovog rješenja za poboljšanje produktivnosti tvrtku SmartBeam podržali su BNP Paribas i Belgijska konfederacija građevinara. Prema Crunchbaseu, SmartBeam je od investitora, uključujući Digital Attraxion i Be Angels, prikupio gotovo milijun eura.

ConX

ConX pokrenut 2015. godine kao platforma za povezivanje radnika u građevinskoj industriji, Nekoliko godina kasnije nadogradio je sustav alatima za upravljanje natječajima. Ubrzo su se preko platforme zavrtjeli poslovi vrijedni milijune dolara.

ConX prerastao je u platformu koja omogućava svim vrstama građevinara, od malih obrtnika do velikih građevinskih tvrtki, da brzo i lako pronađu posao. Sjedište im je u Australiji, a tvrtku vode izvršna direktorica Annie Slattery, glavni tehnički direktor Jonathan Clarke te Jonathan Slattery i Keith Moore.

Iako se tvrtka nalazi na drugom kraju svijeta, osnivači su irski emigranti koji su prepoznali prazninu na tržištu. U Australiji njihove usluge koristi 12.000 klijenata, a 2020. najavili su širenje na američko tržište.

>>PlanRadar – aplikacija koja smanjuje troškove i povećava efikasnost na gradilištima