Robinhood

Američki fintech startup Robinhood priprema se za lansiranje aplikacije za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji. Nakon što je dobila odobrenje britanskog regulatora za brokersko poslovanje, tvrtka iz Menlo Parka u Kaliforniji priopćila je u srijedu da otvara listu čekanja kako bi se zainteresirani mogli unaprijed prijaviti za uslugu čije je lansiranje predviđeno početkom 2020. godine.

“Donosimo britanskim korisnicima najbolju praksu i iskustvo s američkog tržišta”, rekao je z CNBC Wander Rutgers, glavni menadžer Robinhooda za tržište Ujedinjenog Kraljevstva. „Rane prijave počele su u srijedu. Plan je predstaviti uslugu početkom iduće godine, tako da očekujemo da će korisnicima biti dostupna u prvom tromjesečju.”

Ujedinjeno Kraljevstvo je raj za fintech sektor koji je u procvatu. Tvrtke poput Monzoa, Revoluta i Starlinga postale su popularne zahvaljujući ponudi financijskih usluga koje se temelje na aplikacijama i za koje se ne naplaćuju naknade. Revolut je nedavno najavio da će pokrenuti vlastitu aplikaciju za trgovanje dionicama bez naknade.

Usmena preporuka – “tajni sastojak” uspješne taktike

Jedan od razloga koji je doveo do rasta popularnosti takozvanih banaka izazivača su usmene preporuke. Ljudi sve češće upućuju prijatelje članove obitelji na nove aplikacije. Vlad Tenev, suosnivač i izvršni sudirektor Robinhooda, nazvao je ovu taktiku “tajnim sastojkom” koji stoji iza rasta grupe u SAD-u.

“Svjesni smo da je britansko tržište izazovno, ne samo zbog konkurentnog okruženja, nego i zbog sofisticiranih, probirljivih kupaca kte duge tradicije financijskih proizvoda”, rekao je Tenev.
Robinhood će na britanskom tržištu konkurirati etabliranim internetskim brokerima poput Hargreaves Lansdown – koji naplaćuju do 11,95 funti po transakciji – ili naprednim brokerskim kućama poput Freetradea. Rutgers je rekao kako se nada da će pridobiti milenijsku generaciju koja zazire od ulaganja u dionice jer smatra da je to “komplicirano” ili “skupo”.

>>Revolut pokrenuo platformu za trgovanje dionicama bez naknade

Robinhood nema namjeru naplaćivati naknadu za konverziju valuta. Korisnici će moći pretvoriti funte u dolare po srednjem tržišnom tečaju, a britanski korisnici moći će započeti s ulaganjima od samo jedne funte. Moći će trgovati s više od 3500 američkih dionica među kojima su Nike i Amazon, te s tisuću međunarodnih dionica, uključujući Burberry i Barclays.

Robinhood je osnovan 2013. godine i do danas je u SAD-u privukao na svoju platformu 6 milijuna korisnika. Tvrtka je ime dobila po legendarnom engleskom junaku Robinu Hoodu, cilj joj je “demokratizirati” financijske usluge.

Kontroverze u poslovanju

Ali brzi rast nije prošao bez izazova. StartUp je zbog regulatornih pritiska morao odustati od planova za pokretanje čekovnih i štednih računa. Umjesto toga fokusirao se na transakcijske račune koje je pokrenuo prošlog mjeseca. Njihov račun nudi vrlo konkurentnu kamatnu stopu od 2,05 posto.

Nedavno se Robinhood suočio s problemom poznatim pod nazivom “infinite leverage”. Greška u aplikaciji za trgovanje omogućila je da korisnici prilikom trgovanja koriste novac koji u stvari nemaju. Tenev je rekao da je propust iskoristio “prilično ograničen broj kupaca”, a incident je riješen “relativno brzo”.

Kontroverzan je bio i način na koji tvrtka zarađuje. Naime, platforma ostvaruje velike prihode od transakcija koje provodi preko takozvanih “visokofrekventnih” trgovaca umjesto preko Njujorške burze i drugih službenih tržišta. Iako je riječ o uobičajenoj praksi na Wall Streetu, ti trgovci smatraju se takozvanim sivim tržištem zbog, kako i naziv govori, pomanjkanja transparentnosti. Osim toga, Robinhood zarađuje na pretplatama za svoje usluge i kamatama na gotovinu na računima svojih korisnika.

Kako bilo, američki startup postao je snaga na koju treba računati na tržištu financijskih usluga. Nakon posljednje financijske runde u srpnju u kojoj su prikupljena 323 milijuna dolara, vrijednost kompanije je procijenjena na 7,6 milijuna dolara. Na pitanje razmišljaju li o javnoj ponudi, Tanev je odgovorio da je im je cilj da jednog dana postanu poduzeće čije će dionice biti izlistane na burzi, ali da u ovom trenutku nema što reći o tim planovima.


Sadržaj omogućila Addiko banka