Revolut

Britanska fintech tvrtka Revolut pokrenula je vlastitu platformu za trgovanje dionicima bez provizija. Revolut tako širi portfelj usluga na internetsko brokersko poslovanje.

Tvrtka je u četvrtak lansirala uslugu koja omogućuje kupnju ili prodaju popularnih američkih dionica poput Applea ili Beyond Meata jednim klikom. Cilj je privući milenijsku generaciju koja se većinom ustručava od investicija.

Moguća i frakcijska kupnja dionica

Ljudi će putem platforme moći kupiti i dio dionice u minimalnom iznosu od jednog dolara. Revolut tvrdi da su tim potezom postali “prva kompanija” koja je omogućila frakcijsku kupnju američkih dionica u Europi.

“Riječ je o tome da omogućimo ljudima koji do sada nisu bili uključeni u trgovanje vrijednosnicama da povećaju svoju imovinu ulaganjima na tržištu kapitala”, rekao je Andre Mohamed, direktor Revolutova brokerskog tima za CNBC. Dodao je da niske kamatne stope destimuliraju štednju klijenata u bankama.

“Mi im sada omogućavamo da počnu razvijati svoju imovinu već u mladoj dobi na jednostavan i jeftin način.”

Revolut je osnovan 2015. Velikoj Britaniji i Europi stekao je uslugom koja omogućuje prekogranična plaćanja bez naknade. Smatra se jednim od brojnih izazivača tradicionalnih banaka koji su popularni među mladima jer nude tekuće račune putem aplikacija. Glavni suparnici Revoluta su britanski Monzo i njemački N26.

>>Njemačka internetska banka N26 prikupila 170 milijuna dolara svježeg kapitala

Ulazak u područje trgovanja dionicama uslijedio je nakon lanjskog neuspješnog pokušaja tvrtke Robinhood da pokrene transakcijske i štedne račune. Tvrtka Menlo Park iz Kalifornije uzdrmala je američko tržište ponudivši uslugu bez naknade, ali se sudarila sa snažnim pritiskom regulatora.

Revolut je objavio da je uslugu razvio u partnerstvu s američkom brokerskom tvrtkom DriveWealth, što olakšava pozadinsko trgovanje. Tvrtka se nada da će na platformi zaraditi tako što će korisnici njihovih osnovnih usluga biti aktivniji i češće koristiti premium aplikacije koje Revolut nudi.

Nova usluga dostupna je za sada samo korisnicima Revolutove metalne kartice koji plaćaju naknadu od 13 funti mjesečni (oko 16 dolara), ali tvrtka je najavila da će u nardnim tjednima proširiti krug korisnika.

Standardni korisnici bit će ograničeni na tri besplatne transakcije mjesečno. Premium korisnici – koji plaćaju oko 7 funti mjesečno – moći će obaviti do osam besplatnih transakcija, dok će korisnici Revolut Metal kartice moći obaviti sto besplatnih transakcija mjesečno. Svaka dodatna transakcija će se naplaćivati jednu funtu, objavio je Revolut.

‘Freemium model’

Stižu i vijesti da Revolut planira širenje na američko tržište. Smatra se da će pokušati preuzeti tržište Robinhooda, iako Andre Mohamad tvrdi da je takva usporedba neopravdana.

“Mi imamo ekosustav. To doista nije poštena usporedba. Ponudit ćemo znatno više nego što oni mogu”, tvrdi Mohamad. “Riječ je također o različitoj demografskoj kategoriji. A iz perspektive cijene, ovo je vrlo ‘freemium model’, utemeljen na pretplati.”

Mohamed je krajem prošle godine preuzeo vođenje Revolutova tima za investicije. Prije nego što se pridružio Revolutu, osnovao je još jednu platformu za trgovanje bez provizija sa sjedištem u Velikoj Britaniji pod nazivom Freetrade.

Viktor Nebehaj, glavni marketinški direktor Freetradea, pozdravio je konkurenciju, iako dijelovi Revolutove trgovinske platforme “neobično nalikuju” aplikaciji Freetradea.

“Sjajno je imati izbor. A zdravo je imati I konkurenciju koja vas tjera naprijed”, rekao je Nebehaj. Freetrade je također objavio da su vidjeli video demonstraciju nove Revolutove usluge prije njena službenog objavljivanja.

Iako Revolut za svoju uslugu za sada ne naplaćuje proviziju, vjerojatno će se s vremenom, kada se usluga razvije, uvesti određene naknade. Na primjer, 0,01 posto naknade za skrbništvo za standardne i premium klijente. Planiraju također proširiti uslugu na europske i britanske dionice te trgovanje udjelima u investicijskim fondovima.

Revolut, čije je sjedište u Londonu, ima više od 6 milijuna korisnika, prikupio je od investitora 340 milijuna dolara, procijenjen je na 1,7 milijardi dolara. Robinhood je nedavno procijenjen na 7,6 milijardi dolara, a na kraju 2018. imao je 6 milijuna brokerskih računa. Obje tvrtke financijski je podržao ruski milijardera Jurij Milnera preko svoje venture capital tvrtke DST Global.


Sadržaj omogućila Addiko banka