startup Babylon
Dr. Ali Parsa, osnivač i izvršni direktor Babilona (foto: Babylon)

Britanski zdravstveno.tehnološki startup Babylon prikupio je 550 milijuna dolara u investicijskoj rundi u kojoj ga je podržao i saudijski državni investicijski fond.

Londonska kompanija objavila je da sada vrijedi 2 milijarde dolara, piše CNBC. U ovoj investicijskoj rundi uz saudijski državni fond sudjelovali su Ergo fond njemačkog reosiguravateljnog društva Munich Re te neimenovano američko osiguravajuće društvo specijalizirano za zdravstveno osiguranje. Sky News navodi da je riječ o osiguravajućem društvu Cerntene iz Missourija koje je u Babylon investirao 50 milijuna dolara.

Sky News također navodi da su Saudijci investirali 200 milijuna dolara, a Munich Re 7 milijuna dolara.

Startup Babylon surađuje s britanskom nacionalnom zdravstvenom službom. Razvili su aplikaciju koja pacijentima omogućuje rezervaciju termina kod liječnika putem videopoziva s pametnog telefona. Babylon također ima ugovore sa Samsungom, američkim osiguravajućim društvom Prudential i britanskom Bupom.

Prošle godine liječnici su kritizirali Babylon zbog tvrdnji da njegov softver utemeljen na umjetnoj inteligenciji može dijagnosticirati medicinska stanja jednako točno kao liječnik. Babylonov chatbot s kojim pacijenti komuniciraju na praktičnom testu koji su sastavili liječnici postigao je natprosječan rezultat.

>>Luana – virtualni asistent koji vam pomaže da promijenite loše navike

>>Silver Monitor: Pametna biometrijska narukvica čuva starije osobe koje žive same

Kritičari su također upozoravali da softver pogrešno dijagnosticira neke potencijalno ozbiljne bolesti, navodi Sky News.

Smatra se da bi zdravstvene aplikacije mogle značajno rasteretiti liječnike, što bi donijelo uštede zdravstvenom sustavu.

Zdravstvo – globalan problem koji traži lokalna rješenja

“Ova investicija omogućit će nam da povećamo broj života na koje utječemo širom svijeta”, rekao je dr. Ali Parsa, osnivač i izvršni direktor Babilona. “Pred nama je dug put i još mnogo toga što moramo učiniti.”

Parsa je dodao da postoji veliki interes potencijalnih partnera iz SAD-a i Azije. “Zdravstvo je globalan problem, ali rješenja moraju biti lokalizirana kako bi zadovoljila specifične potrebe i kulturu svake zemlje.”

Babylon je jedna od mnogih tehnoloških tvrtki koje ciljaju na zdravstveni sektor. Pokušavaju to I divovi poput Applea i Amazona. Konzultantska kuća Deloitte predviđa da će zdravstvena potrošnja na globalnoj razini do 2022. dosegnuti 10 bilijuna dolara.

Svježa injekcija novca donijela je Babylonu željeni status “jednoroga” – privatne tvrtke koja vrijedi milijardu ili više dolara. Najavili su da će prikupljeni kapital iskoristiti za financiranje razvoja dijagnostike kroničnih bolesti te širenje na Sjedinjene Američke Države i Aziju.