ACI i Lürssen dobili koncesiju za marinu za megajahte u Porto Barošu

Prema prihvaćenoj ponudi stalni dio koncesijske naknade iznosi 5 kuna po četvornom metru ili oko 530 tisuća kuna godišnje, a nakon 15 godina povećavat će se za 2 kune svakih pet godina. Promjenjivi dio koncesijske naknade iznosi 4 % prihoda

174
Porto Baroš

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila ponudu trgovačkog društva ACI-Gitone za uređenje luke nautičkog turizma Porto Baroš u riječkoj luci.

Natječaj je raspisan 19. siječnja, a tvrtka ACI-Gitone jedina je iskazala interes. Ponudila je investiciju ukupne vrijednosti 363,7 milijuna kuna te zapošljavanje 128 radnika.

ACI-Gitone je trgovačko društvo u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lürssena, u kojem svaka od navedenih tvrtki ima 50-postotni udio u vlasništvu.

ACI bi bio zadužen za nautički turizam, odnosno prihvat plovila i vezane usluge, a Lürssen za ostale vezane poslove, uključujući i dovođenje megajahti na vez, s obzirom na to da je ova njemačka tvrtka poznata kao jedan od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu.

Koncesija za Porto Baroš izdaje se na 30 godina na površini pomorskog dobra od 105,8 tisuća četvornih metara, s kapacitetom marine od 500 vezova.

Prema sada prihvaćenoj ponudi stalni dio koncesijske naknade iznosi 5 kuna po četvornom metru ili oko 530 tisuća kuna godišnje.

“Stalni dio koncesijske naknade nakon 15-te godine povećavat će se svakih pet godina za 2 kune po četvornom metru, što za cijelo vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 22,2 milijuna kuna”, pojasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Dodao je da promjenjivi dio koncesijske naknade iznosi 4 posto prihoda.

Natječajem je predviđena mogućnost da se koncesijsko područje proširi i na čitav prostor putničke luke od rive Boduli do Boonkera, odnosno do De Franceschijevog Gata.

Potencijalni koncesionar ima namjeru zatražiti proširenje koncesije na području koje već funkcionira kao luka za velike jahte, a trenutno je pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka. Time bi riječka marina postala najveća u Hrvatskoj.