Novi Imunološki zavod gradit će se u Rugvici

Kako bismo Imunološkom zavodu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj fazi proizvodit će se cjepiva protiv morbila i rubele, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš

93
Imunološki zavod
[Image by Mirko Sajkov from Pixabay]

Općina Rugvica odabrana je za novu lokaciju Imunološkog zavoda, objavio je ministar zdravstva vili Beroš. Općina Rugvica će Imunološkom zavodu darovati zemljište površine gotovo 70 tisuća četvornih metara u radnoj zoni Rugvica – sjever.  Prvotno se izgradnja nove tvornice planirala u Industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji, ali to je propalo zbog nesređenih vlasničkih odnosa.

Na zemljištu u Rugvici bi Imunološki zavod trebao izgraditi tvornicu bioloških lijekova, pogon za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutsko postrojenje za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Gradnja tvornice trebala bi početi najkasnije za dvije godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od odabira izvođača po provedenom natječaju. Način gradnje samog proizvodnog postrojenja bit će montažni modularni segmenti čistih soba dizajnirani i izgrađeni izvan objekta te povezani i formirani unutar objekta čemu prethodi niz predradnji, od ishođenja potrebnih dozvola, evaluacije idejnog projekta i konačne izrade glavnog projekta do definiranja detalja modaliteta financiranja.

Ujedno je izrađen i i pripremljen za objavu javni natječaj za izgradnju novog biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma, odnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Kako Imunološki zavod raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme, kao zaokružena cjelina na jednoj lokaciji, na kojoj bi se odvijala prerada, punjenje i opremanje, a za sve navedeno poslužit će postojeći resursi na farmi u Svetoj Nedelji.

“Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj fazi proizvodit će se cjepiva protiv morbila i rubele, a zatim će se sagledati što je još potrebno hrvatskom i svjetskom tržištu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

>>Država preuzima Imunološki zavod i pokreće njegovu revitalizaciju