Andrej Plenković predstavio program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Pod sloganom „Snažna Europa u svijetu punom izazova”, Hrvatska se želi usredotočiti na rješavanje problema zabrinutih europskih građana, istaknuo je Andrej Plenković

68
Andrej Plenković

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a zastupnicima u EP-u i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.

Pod sloganom „Snažna Europa u svijetu punom izazova”, Hrvatska se želi usredotočiti na rješavanje problema zabrinutih europskih građana, istaknuo je Andrej Plenković u svom govoru pred Europskim parlamentom u kojemu je predstavio četiri glavna prioriteta šestomjesečnog predsjedanja – Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti, te Europa koja je utjecajna.

Plenković je poručio da će se rad tijekom hrvatskog predsjedanja fokusirati na postizanje dogovora oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira, uredan završetak procesa povlačenja Ujedinjene kraljevine iz Europske unije, organiziranje summita država članica EU-a i zapadnog Balkana u svibnju te na pripreme za Konferenciju o budućnosti Europe.

Videozapis govora Andreja Plenkovića i Ursule von der Leyen

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, naglasila je da je za napredak EU-a važno postići dogovor o novom proračunu koji će biti uravnotežen i pravedan te koji će se moći nositi se sa suvremenim izazovima.

Zastupnici su podržali planove hrvatskog predsjedanja, no neki od njih izrazili su zabrinutost oko postupanja prema migrantima na hrvatskoj granici s BiH.

„Što se tiče migracija, iščekujemo nove inicijative vezane uz Dublinski sporazum. Moramo napokon uspjeti postići ravnotežu između odgovornosti i solidarnosti“, odgovorio je Plenković.

Videozapis konferencije za medije