Austrija od 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje za punoljetne

Austrijska vlada mjeru obrazlaže prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta. Necijepljenje osobe kažnjavat će se novčanom kaznom u rasponu od 600 do 3600 eura

58
[Izvor: Pixabay]

Austrija planira uvesti zakonsku obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za punoljetne osobe. Kazna za necijepljenje bit će 600 eura. Od cijepljenja bi bile izuzete trudnice, oni koji se iz medicinskih razloga ne mogu cijepiti, ali i oni koji su covid-19 preboljeli u posljednjih šest mjeseci. Vlada je odustala od obveznog cijepljenja maloljetnika starijih od 14 godina. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. veljače, nakon što ga potvrdi parlament.

Austrijska vlada mjeru obrazlaže prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

“Nije riječ o borbi cijepljenih protiv necijepljenih. Ne radi se ni o tome da netko nekoga na bilo koji način želi diskriminirati., nego je riječ samo o tome da želimo istaknuti ono što zahvaljujući stručnjacima nedvojbeno znamo, a to je da je cjepivo najbolji jamac za to da mi svi zajedno, kao društvo, možemo slobodno živjeti”, poručio je austrijski kancelar Karl Nehammer.

To je osjetljiv projekt, ali je u skladu s Ustavom i zahtijeva fazu prilagodbe, tako da će se oni koji još nisu cijepljeni moći cijepiti do sredine ožujka, rekao je kancelar.

Nakon toga će slijediti provjere, a necijepljenje osobe bit će u prekršaju koji će se u slučaju ponavljanja kažnjavati s novčanom kaznom u rasponu od 600 do 3600 eura.

Prijedlog zakona o obveznom cijepljenju parlament bi trebao usvojiti u četvrtak. Prijedlog podržavaju konzervatici, zeleni, socijaldemokrati i liberali, a protivi mu se samo ekstremna desnica koja se poziva na zaštitu osobnih sloboda.

U nedjelju je, po vladinim podacima, u Austriji 5,8 milijuna stanovnika koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje, od ukupno 7,4 milijuna stanovnika posjedovalo valjanu potvrdu o cijepljenju.