Zagreb Connect 2018 nagradio najbolje startup timove s ukupno 860 tisuća kuna

Pet pobjedničkih timova - Makabi, Wingo, Stratowave, Zebra Cross i OmoLab - dobili su po 160.000 kuna, dok je Silver Monitor, kojeg je predstavila Tihana Petričević, dobio nagradu od 60.000 kuna za najbolji pitch Zagreb Connecta

291
Zagreb Connect 2018

Na konferenciji Zagreb Connect proglašeni su u srijedu pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Startup Factory. Šest startup timova podijelilo je nagradni fond od 860.000 kuna. Pet pobjedničkih timova – Makabi, Wingo, Stratowave, Zebra Cross i OmoLab – dobili su po 160.000 kuna, dok je Silver Monitor, kojeg je predstavila Tihana Petričević, dobio nagradu od 60.000 kuna za najbolji pitch Zagreb Connecta.

Na Bootcampu u rujnu izabrano je 18 timova finalista koji su se kvalificirali za intenzivan osmotjedni predakceleracijski program. Jedan je tim odustao tako da se u finalu, koje je ove godine održano u sklopu konferencije Zagreb Connect, predstavilo njih 17. Grad Zagreb je, naime, ujedinio svoja dva najznačajnija startup projekta – Startup Factory i Zagreb Connect

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem da osnaže ekosustav za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

Tim Makabi uvodi novi pristup u procesu zaštite i prihrane bilja primjenom pametnih mikrokapsula tijekom ekološke proizvodnje htrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. “Cilj našeg projekta bio je napraviti proizvod koji bi pri uzgoju biljaka smanjio upotrebu umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida kako bismo dobili zdraviju hranu”, tumači Marko Vinceković, inače izvanredni profesor i predstojnik Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. “Napravili smo agroekološki pripravak u kojem se ne koriste organski spojevi štetni za ljudsko zdravlje. Uspjeli smo spojiti biološki i kemijski reagens tako da istodobno biljku štitimo i dajemo joj odgovarajuće sastojke potrebne za razvoj i rast. Na kraju dobivamo zdraviju i kvalitetniju hranu”, dodaje Marko, čiji je tim nedavno nagrađen i na natječaju Moj Zaba Start.

>>Kako do zdravije hrane: Pametna mikro kapsula za veliku i zdravu biljku

OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja na projketu razvoja vizualnih komunikacijskih alata za pomoć djeci s disleksijom. Razvili su OmoType, obitelj fontova oblikovanu za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama u čitanju te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira primjenu Omotype pisma.

Wingo je stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Štedi energiju i čuva okoliš.

Stratowave Connect je mladi startup – tvrtka je službeno osnovana u travnju ove godine – ali iza njegova tima stoji dugogodišnje iskustvo u razvoju rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. Za platformu su odabrali bespilotne letjelice. Njihovo rješenje omogućava prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu. Uz pomoć dronova pokrivaju i područja koja su inače slabo pokrivena signalom.

>>Bežična komunikacija na velike udaljenosti uz pomoć dronova

Zebra Cross razvija rješenje za sigurniji promet: u uvjetima loše vidljivosti upozorava vozače te ističe pješake na pometnici.

Silver Monitor razvija pametnu narukvicu i softversku platformu za praćenje zdravlja starijih pacijenata.

Uz šest nagrađenih timova u finalu su nastupili 4Real, Bite Me Bar, Deal App,Emple, Eventrify Smart Solutions, Luxheal, MIA – digital receptionist, Peekator, Tracy, Transfer Hero i Ziher.