Zagreb Connect 2018 nagradio najbolje startup timove s ukupno 860 tisuća kuna

Pet pobjedničkih timova - Makabi, Wingo, Stratowave, Zebra Cross i OmoLab - dobili su po 160.000 kuna, dok je Silver Monitor, kojeg je predstavila Tihana Petričević, dobio nagradu od 60.000 kuna za najbolji pitch Zagreb Connecta

u 9:07 Zadnja izmjena: 06.12.2018 u 9:07
197
Zagreb Connect 2018

Na konferenciji Zagreb Connect proglašeni su u srijedu pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Startup Factory. Šest startup timova podijelilo je nagradni fond od 860.000 kuna. Pet pobjedničkih timova – Makabi, Wingo, Stratowave, Zebra Cross i OmoLab – dobili su po 160.000 kuna, dok je Silver Monitor, kojeg je predstavila Tihana Petričević, dobio nagradu od 60.000 kuna za najbolji pitch Zagreb Connecta.

Na Bootcampu u rujnu izabrano je 18 timova finalista koji su se kvalificirali za intenzivan osmotjedni predakceleracijski program. Jedan je tim odustao tako da se u finalu, koje je ove godine održano u sklopu konferencije Zagreb Connect, predstavilo njih 17. Grad Zagreb je, naime, ujedinio svoja dva najznačajnija startup projekta – Startup Factory i Zagreb Connect

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem da osnaže ekosustav za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

Tim Makabi uvodi novi pristup u procesu zaštite i prihrane bilja primjenom pametnih mikrokapsula tijekom ekološke proizvodnje htrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. “Cilj našeg projekta bio je napraviti proizvod koji bi pri uzgoju biljaka smanjio upotrebu umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida kako bismo dobili zdraviju hranu”, tumači Marko Vinceković, inače izvanredni profesor i predstojnik Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. “Napravili smo agroekološki pripravak u kojem se ne koriste organski spojevi štetni za ljudsko zdravlje. Uspjeli smo spojiti biološki i kemijski reagens tako da istodobno biljku štitimo i dajemo joj odgovarajuće sastojke potrebne za razvoj i rast. Na kraju dobivamo zdraviju i kvalitetniju hranu”, dodaje Marko, čiji je tim nedavno nagrađen i na natječaju Moj Zaba Start.

>>Kako do zdravije hrane: Pametna mikro kapsula za veliku i zdravu biljku

OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja na projketu razvoja vizualnih komunikacijskih alata za pomoć djeci s disleksijom. Razvili su OmoType, obitelj fontova oblikovanu za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama u čitanju te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira primjenu Omotype pisma.

Wingo je stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Štedi energiju i čuva okoliš.

Stratowave Connect je mladi startup – tvrtka je službeno osnovana u travnju ove godine – ali iza njegova tima stoji dugogodišnje iskustvo u razvoju rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. Za platformu su odabrali bespilotne letjelice. Njihovo rješenje omogućava prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu. Uz pomoć dronova pokrivaju i područja koja su inače slabo pokrivena signalom.

>>Bežična komunikacija na velike udaljenosti uz pomoć dronova

Zebra Cross razvija rješenje za sigurniji promet: u uvjetima loše vidljivosti upozorava vozače te ističe pješake na pometnici.

Silver Monitor razvija pametnu narukvicu i softversku platformu za praćenje zdravlja starijih pacijenata.

Uz šest nagrađenih timova u finalu su nastupili 4Real, Bite Me Bar, Deal App,Emple, Eventrify Smart Solutions, Luxheal, MIA – digital receptionist, Peekator, Tracy, Transfer Hero i Ziher.