Bolovanje zbog koronavirusa otvorilo 128 osoba

HZZO pokriva od prvog dana troškove bolovanja za sve osobe kojima je samoizolaciju kod kuće ili u karanteni u bolnici odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor

353
bolovanje zbog koronavirusa
Image by Pexels from Pixabay

U samoizolaciji zbog opasnosti od koronavirusne bolesti nalazi se gotovo dvije tisuće hrvatskih građana, no samo njih 128 otvorilo je bolovanje na temelju naloga dežurnog epidemiologa ili graničnog sanitarnog inspektora o samoizolaciji, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Točan broj zaposlenih osoba u samoizolaciji nije poznat, može se pretpostaviti da je dio njih s poslodavcima dogovorio da tijekom samoizolacije rade od kuće.

Može se također pretpostaviti, kako je rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Lucijan Vukelić za Jutarnji list, da je dio onih koji zbog prirode posla ne mogu raditi od kuće  dogovorio s poslodavcem i liječnikom da otvore bolovanje na temelju neke druge dijagnoze kako bi zadržali primanja iznad naknade koju isplaćuje HZZO.

>>Kako se nositi s koronavirusom na radnom mjestu

Kada HZZO pokriva bolovanje od prvog dana

Naime, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokriva u cijelosti troškove zdravstvenih usluga odnosno zdravstvene zaštite u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja, odnosno za sve osobe kojima je samoizolaciju kod kuće ili u karanteni u bolnici odredio nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor. Takve mjere određuju se kliconošama ili osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama.

U tom slučaju, na temelju medicinskih indikacija, izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite utvrđuje privremenu nesposobnost odnosno spriječenost za rad.

>>Coronavirus – vodič za poslodavce

Za osobe kojima se utvrdi privremena nesposobnost za rad zbog samoizolacije ili karantene otvara se bolovanje na račun države od prvog dana (za razliku od “klasičnog” bolovanja), a naknada koju osoba dobiti za vrijeme provedeno u samoizolaciji ili karanteni ne može biti veća od 4257,28 kuna mjesečno. To je iznos mjesečne plaće za puno radno vrijeme koji će isplatiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. To pak znači da će osobe koje inače imaju znatno veću plaću od navedenog iznosa dobiti manju naknadu od one koju bi dobili za “klasično” bolovanje.

Kod “klasičnog” bolovanja naknada za prva 42 dana iznosi 70 do 100 posto plaće, ovisno o tome kako je regulirano kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili zakonom, a isplaćuje ju poslodavac.