Centar dijeljenih usluga povezat će do kraja godine 40-ak javnih institucija

Državni oblak ima pet temeljnih ciljeva: standardizaciju digitalnih usluga, bolje povezati baze podataka u tijelima državne uprave, pojeftiniti informacijsko-komunikacijski sustav, povećati sigurnost i centralizirati upravljanje sustavom

335
Centar dijeljenih usluga
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric

Centar dijeljenih usluga objedinit će na jednom mjestu, u oblaku, baze podataka svih tijela državne uprave i poboljšati davanje usluga građanima i podatke na svim razinama. Riječ je o najvećem državnom projektu za jačanje informacijsko-komunikacijske infrastrukture, vrijednom više od 360 milijuna kuna. U Banskim dvorima potpisan je u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se osigurava 85 posto potrebnih sredstava za provedbu projekta, a preostalih 15 posto osigurat će država.

Ministar Uprave Lovro Kuščević očekuje da će već do kraja ove godine u Centru dijeljenih usluga biti povezano 40-ak institucija, a do kraja 2022. otprilike 300 javnih tijela.

Pet temeljnih ciljeva

Uspostava “državnog oblaka” ima pet temeljnih ciljeva. Prvi je da se standardiziraju digitalne usluge, drugi je bolja povezanost baze podataka u svim tijelima državne uprave, treći je da cijeli sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture bude jeftiniji, četvrti da su svi podaci koji su pohranjeni sigurniji i peti da se centralizira upravljanje podacima.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) Tomislav Petric.

>>Informacijska sigurnost: Kako hrvatska javna uprava brine o podacima?

Ministar Kuščević kazao je da je Centar dijeljenih usluga platforma koja će omogućiti smještaj informacijskih sustava i registara te međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza.

“Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku, Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke upravo na Centar dijeljenih usluga. Trenutno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU, uz obrazac za otvaranje tvrtke više neće biti potrebno priložiti potrebnu dokumentaciju koju država već ima u sustavu. Dakle, ako je potreban OIB, potvrda o nepostojanju poreznog duga, prebivalište, adresa ili slično, tada naši sugrađani neće morati obilaziti te institucije da bi ih donijeli uz spis u postupku otvaranja obrta ili tvrtke, već će sustav e-Poslovanje sam povući sve te podatke“, pojasnio je ministar Kuščević i dodao da će se time cijela procedura biti lakša, jeftinija, transparentnija i sigurnija.

>>Obećao Kušćević: Za ostvarivanje prava više nećemo trebati prikupljati dokumente koje država već ima

Centar dijeljenih usluga je dugoročan projekt

Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi obvezuje sva tijela državne i javne uprave da se priključe na Centar dijeljenih usluga, pa i ona koja još nemaju uspostavljene vlastite digitalne sustave, istaknuo je Kušćević. “Tek kada sve baze podataka budu povezane, moći ćemo isporučiti punu digitalnu uslugu građanima.”

Ministar je dodao kako je riječ o projektu koji “nikada neće biti završen” jer će se svakoga dana u sustav uvoditi nove usluge.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric rekao je da SAFU trenutno provodi 11 projekata za razvoj digitalnog društva u vrijednosti od 270 milijuna kuna, a najznačajniji su e-Turizam, e-Kultura i e-Pravosuđe. U pripremi je potpisivanje dodatnih 11 ugovora vrijednih 358 milijuna kuna vezanih uz digitalizaciju javne uprave.