Vlada tvrdi da su ETK i IN2 sudjelovali u izradi aplikacije CijepiSe, tvrtke to opovrgavaju

Ministarstva zdravstva objavilo je u petak da poslove oko platforme Cijepise obavljaju tvrtke Cuspis, Ericsson Nikola Tesla i IN2. No, iz Ericssona Nikole Tesla i IN2 opovrgavaju da su povezani s platformom Cijepise. Vlada je pak objavila troškovnik i tko je što radio

131
CijepiSe

Ministarstva zdravstva objavilo je u petak da poslove oko platforme CijepiSe obavljaju tvrtke Cuspis, Ericsson Nikola Tesla i IN2. Na to su reagirale tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2 koje opovrgavaju da su povezane s platformom.

Telegram je u četvrtak objavio da Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti tko je izradio platformu CijepiSe, za koju je korištena besplatna platforma WordPress. te da su to otkrili po kodu tvrtke Cuspis.

Ministarstvo zdravstva objavilo je nakon toga da su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane “kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH), potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave”, te da su komponente platforme CijepiSe naručene iz stavki adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora.

Kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti, koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, vrijednost ovog projekta se može izraziti na razini procijene od 4,36 milijuna kuna. Od tog iznosa do sada je jedina realizirana i plaćena stavka u iznosu od 196.000 kuna, koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis.

Ericsson Nikola Tesla: Nismo sudjelovali i izradi stranice cijepise.zdravlje.hr

Iz Ericssona Nikole Tesle poručuju pak da nisu sudjelovali u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr te da nisu povezani s načinom rada ili održavanjem te web stranice.

“Ericsson Nikola Tesla d.d. trenutačno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen Ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio navedenoga Ugovora. Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle d.d. u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr.

Svi detaljni podaci vezani uz aktualni Ugovor s Ministarstvom zdravstva javno su dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske kao i na službenoj internetskoj stranici Ericssona Nikole Tesle. Kao i dosad, sve preuzete obveze koje proizlaze iz našeg Ugovora s Ministarstvom zdravstva izvršavamo uredno i u zadanim rokovima.

Slijedom navedenoga, posve je neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu društva Ericsson Nikola Tesla d.d. i web stranice cijepise.zdravlje.hr”, navodi se u pripćenju koje potpisuju Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle.

IN2: Stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje

I tvrtka IN2 opovrgava povezansot s aplikacijom Cijepise. U priopćenju navode da je IN2 “dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina”.

“‘Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti Covid-19. Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno.

Sustav eNaručivanje je dizajniran i izgrađen 2012. godine, u potpunosti isporučen kao komponenta CEZIH- a 2013. godine. Sustav je Microsoft 2013. proglasio najboljim svjetskim softverskim rješenjem u području zdravstva. Ovaj sustav danas godišnje naručuje više od 4 milijuna pacijenata u RH iz preko 5000 ordinacija primarne zdravstvene zaštite u više od 60 bolnica i sve domove zdravlja, za više od 700 medicinskih postupaka. Isti je sustav IN2 isporučio i održava i u Republici Sloveniji”, poručuju u priopćenju.

Vlada RH: Cuspis, IN2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni su u projekt

Iz Vlade pak odgovaraju priopćenjem u kojem kojem pojašnjavaju detalje oko izrade i održavanja Cijepise te navode detaljan troškovnik i tko je što radio. Priopćenje su naslovili: “Cuspis, IN2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni su u programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja”.

‘S ciljem razrješavanja dvojbi o uključenim suradnicima na izradi programskog rješenja za praćenje postupka cijepljenja, nužno je dodatno dati pregled nad komponentama sustava.

Platforma CijepiSe je termin koji se u medijima koristio kao cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja. Sukladno tome, sve tri angažirane tvrtke Cuspis, in2 i Ericsson Nikola Tesla uključeni su isporukom pojedinih komponenti u cjelovito programsko rješenje za praćenje postupka cijepljenja’, navodi se u priopćenju.

Dodaju kako su od samog početka predstavnici spomenutih tvrtki sudjelovali u dizajnu kompletnog rješenja s predstavnicima Ministarstva zdravstva, HZZO-om i HZJZ-a.

‘Svaka tvrtka u svojoj domeni pridonosi uspostavi kompletnog rješenja. Važno za naglasiti da su se od početka suradnje do današnjeg dana zahtjevi kontinuirano prilagođavali dinamici dostave cjepiva i različitim organizacijama cijepljenja što je očekivano u kriznim situacijama poput epidemije koronavirusa. Unatoč dinamici visokog intenziteta, suradnici na projektu zajednički ulažu neizmjerne napore kako bi informatički projekt odgovorio na sve izazove i ispunio svrhu cijele kampanje cijepljenja’, istče se u priopćenju.

Zatim su pobrojali tko je što radio, što je isporučeno, što bi trebalo raditi, kao i što je za sada plaćeno i što se još planira platiti.

Komponente koje isporučuje Cuspis su:

 • Smart Call centar i Web servisi – 92.400,00 kn
 • Komunikacija s Listom zainteresiranih i Smart Call centrom – 155.600,00 kn
 • Popis zainteresiranih i Web servisi – 156.000,00 kn
 • Javni web cijepise.zdravlje.hr i Web servis – 196.000,00 Kn (dizajn weba, izrada javnih stranica, integracija s bazom osiguranika HZZO-a, integracija s eCjepih za preuzimanje statusa cijepljenja građana)

Stavka u iznosu od 196.000 kuna koja se spominje u medijima je do sada jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr

Ukupno: 600.000 Kn +PDV

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 9. veljače 2023.

Komponente koje isporučuje IN2 su:

 • Nadogradnja PZZ aplikacija za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19
 • Nadogradnja sustava eNaručivanja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19
 • Integracija s modulom za naručivanje pacijenta na cijepljenje preko Call centra HZJZ
 • Integracija s modulom za naručivanje pacijenta na cijepljenje preko platforme eGrađani
 • Nadogradnja KZN šifrarnika
 • Mogućnost naručivanja bez uputnice

Ukupno: 542.100 Kn +PDV

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 01.02.2022

Komponente koje isporučuje Ericsson Nikola Tesla:

 • Izrada funkcionalnosti web aplikacije Portal zdravlja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19, naručivanje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom – 525.400,00 kn
 • Izrada funkcionalnosti mobilne aplikacije Portala zdravlja za naručivanje na cijepljenje protiv COVID-19, naručivanje kod odobrenog PZZ liječnika i komunikacija s liječnikom – 388.505,00 kn
 • Odražavanje Web aplikacije Portala zdravlja – 122.900,00 kn
 • Održavanje mobilne aplikacije Portala zdravlja – 307.750.00 kn

Ukupno: 1.344.555,00 Kn +PDV

Aktivnosti konfiguracije kalendara i edukacija zaposlenih na svim punktovima za masovno cijepljenje još nisu naručene jer ovise o broju aktiviranih punktova – procijenjena vrijednost oko 1.000.000 kuna.

Troškovi uključuju podršku i održavanje do 1. listopada 2023.

Procjena za cijeli projekt: 3.486.655,00 Kn + PDV (871.663,75)= 4.358,318.75 kn