Nakon ljeta počinje obnova mosta preko Dragonje

Stari most će se obnoviti, a gradnja novog krenut će nakon što se ishode sve potrebne dozvole i raspiše javni natječaj za izvođače radova. Ukupna vrijednost radova na oba mosta iznosi 12 mil. kuna, a trošak će Hrvatska i Slovenija snositi po pola

51
most preko Dragonje

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovac potpisali su u petak sporazum o izgradnji cestovnog mosta kod stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel – Dragonja, vrijedan 10 milijuna kuna.

Ujedno je potpisan i sporazum o obnovi starog mosta vrijedan dva milijuna kuna.

Most preko rijeke Dragonje nalazi se u graničnom području Republike Hrvatske i Republike Slovenije te je u dvojnoj nadležnosti upravljanja. Most je dotrajao i oštećen u tolikoj mjeri da mu je narušena nosivost. Budući da će se izgradnja novoga mosta, kao i planirana sanacija postojećeg mosta, provesti u okolnostima kada pitanje precizne lokacije granične crte nije riješeno, tijek radova bitno je određen sklapanjem Sporazuma između dviju država.

Kako su naglasili ministri, obnova starog mosta izgrađenog 1969. godine krenut će nakon turističke sezone i trajat će četiri mjeseca, dok će gradnja novog mosta krenuti nakon što se ishode sve potrebne dozvole i raspiše javni natječaj za izvođače radova.

Svih 12 milijuna kuna koliko je ukupna vrijednost radova na oba mosta, Hrvatska i Slovenija podmirit će po pola.

“Nema sumnje da će obnova starog mosta povećati sigurnost prometa, ali i protočnost u ljetnim mjesecima”, naglasio je ministar Oleg Butković. Dodao je da je izgradnja novog cestovnog mosta kod graničnog prijelaza Kaštel-Dragonja u Istri izuzetno važna zbog dotrajalosti i oštećenosti postojećeg mosta te zbog prometne opterećenosti na graničnom prijelazu, posebno u ljetnim mjesecima.