Valjanost covid potvrde produžit će se na godinu dana

Novi rok valjanosti covid potvrde vjerojatno će biti vezan uz primanje treće doze cjepiva. Europska agencija za lijekove bi za deset dana trebala odlučiti o primanju treće doze Pfizerova cjepiva, a vjerojatno će odobrenje tražiti i ostali proizvođači cjepiva

68
covid potvrda

Valjanost covid potvrde za sada traje 270 od cijepljenja drugom dozom, no uskoro bi se valjanost mogla produžiti na godinu dana, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Dio zemalja već ranije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo vjerojatno ćemo i mi ići u tom smjeru  i produžiti valjanost potvrde na godinu dana, sukladno rezultatima najnovijih znanstvenih i stručnih ispitivanja”, rekao je Beroš, a prenosi Jutarnji list.

Pitanje o roku valjanosti potvrda postalo je aktualno nakon što je potvrđeno da će od početka listopada svi zaposleni u zdravstvu i socijali moratimimati covid potvrde. Za onei koji su se cijepili među prvima i u siječnju su primili drugu dozu, rok isjtječe sredinom listopada. A među njima je mnogo zdravstvenih i socijalnih radnika koji su bili prioritetna skupina.

Novi rok valjanosti covid potvrde vjerojatno će biti vezan uz primanje treće doze cjepiva. Europska agencija za lijekove bi za deset dana trebala odlučiti o primanju treće doze Pfizerova cjepiva. Pfizer je za sada jedini zatražio od EMA-e odobrenje za cijepljenje trećom dozom.

Ministar Beroš očekuje pozitivnu odluku europske agencije, a što se tiče ostalih cjepiva i mogućnosti primanja treće doze kaže da prate situaciju i prilagođavaju se.

“Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo odgovor hoće li preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo za treću dozu dobiju mRNA cjepivo i obratno”, rekao je Beroš.

U Europi je za sada samo  Austrija objavila da će s docjepljivanjem trećom dozom početi 17. listopada. Prioritet će biti cijepljene imunokopromitiranih osoba devet mjeseci nakon primanja druge doze.

Prema neslužbenim informacijama u Hrvastkoj bi rok za docjepljivaljenje trećom dozom bio osam mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom.