Prvog dana popisano gotovo 140 tisuća građana

Najviše popisanih je u gradu Zagrebu, više od 46 tisuća građana. U Splitsko-dalmatinskoj županiji popisano je više od 13 tisuća građana, u Primorsko-goranskoj više od 11 tisuća, a u Zagrebačkoj županiji više od 10 tisuća

52
popis stanovništva

U Hrvatskoj je u ponedjeljak počelo popisivanje stanovništva digitalnim putem. Prvog dana odziv je bio vrlo dobar, rekla je za Hrvatski radio ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Popis se provodi do 17. listopada. U prvoj fazi, do 26. rujna, svi koji žele i imaju uvjete za to mogu sebe i članove svog kućanstva popisati digitalno, uz pristup putem sustava eGrađani.

>>U ponedjeljak počinje popis stanovništva – evo što biste trebali znati

“Popisalo se već više od 49 tisuća kućanstava odnosno nešto manje od 140 tisuća građana Republike Hrvatske. Ono što nas veseli je da su samopopisani građani zastupljeni u svim županijama. Najviše ih je u gradu Zagrebu, gdje je popisano više od 46 tisuća građana. U Splitsko-dalmatinskoj županiji popisano ih je više od 13 tisuća, u Primorsko-goranskoj više od 11 tisuća, a u Zagrebačkoj županiji više od 10 tisuća. Dakle, odziv je više nego zadovoljavajući”, rekla je ravnateljica DZS-a Lidija Brković.

Očekuje se da će dinamika popisivanja biti nešto slabija u odnosu na prvi dan, ali da će veliki broj građana iskoristiti mogućnost da se samostalno popišu.

Za unošenje lažnih podataka i nepopisivanje predviđene su kazne od 2000 do 5000 kuna.

“Popis se temelji na izjavi i smatramo da naši građani nemaju potrebu unositi neistine podatke. Svi prikupljeni podaci su tajni, povjerljivi i objavljuju se u agregiranom obliku. Mi prilikom obrade podataka imamo mogućnost koristiti razne administrativne izvore podataka i tako kontrolirati podatke. Kazne su predviđene zakonom, ali građane ne treba plašiti. Do sada te kazne nisu bile propisivane upravo zbog toga što se ljudi odazivaju na popis, daju svoje podatke i nadam se da to neće biti potrebno ni ovoga puta”, rekla je Brković.

Prve preliminarne podatke trebali bismo imati šezdesetak dana nakon popisa. Ostali podaci objavljivat će se sukcesivno, sukladno tempu obrade.