Američki milijarder planira u pustinji izgraditi grad vrijedan 400 mlrd dolara

Ideja se temelji na konceptu koji je osmišljen tako da bi svatko mogao graditi kuće i prodavati ih, ali grad bi zadržao vlasništvo nad zemljištem na kojem su kuće izgrađene. Prihodom od zemljišta financirale bi se javne usluge: zdravstvo, obrazovanje, prijevoz...

290
Telosa
[Izvor: Bjarke Ingels Group via Telosa website]

Američki milijarder Marc Lore, bivši izvršni direktor Walmarta, predstavio je projekt izgradnje Telose, novog održivog grada u američkoj pustinji, vrijedan 400 milijardi dolara. Prema službenoj web stranici projekta moguće lokacije uključuju Nevadu, Utah, Idaho, Arizonu i Teksas.

Lore je angažirao arhitektonsku tvrtku Bjarke Ingels Group (BIG) kako bi mu pomogla oko projekta. Međutim, trenutno nema konkretnih detalja o tome kako bi se projekt financirao. Inicijatori projekta navode samo da bi se realizacija projekta trebala financirati iz “različitih izvora”.

Prva faza izgradnje, u kojoj bi se gradila infrastruktura koja bi omogućila da na 1500 hektara živi 50.000 stanovnika, koštala bi oko 25 milijardi američkih dolara. Projicirana vrijednost cijelog projekta premašuje 400 milijardi dolara.

Telosa bi se u konačnici trebala prostirati na više od 60 tisuća hektara ili, ako vam je tako lakše predočiti, više od 600 četvornih kilometara. U gradu bi živjelo 5 milijuna ljudi starijih od 40 godina. Po gustoći naseljenosti grad bi bio usporediv sa San Franciscom.

Telosa bi nudila obnovljive izvore za napajanje grada, autonomne automobile, različite modele stanovanja i brzi javni prijevoz koji bi omogućio da građani za 15 minuta stignu  na posao, u školu ili do drugih sadržaja.

Ekvitizam

Grad će biti izgrađen od nule i temeljit će se na onome što Lore naziva “ekvitizmom” ili zaokretom u kapitalizmu. Nada se da će ekvitizam poslužiti kao “nacrt za novi ekonomski model na kojem će svijet moći učiti i imati od toga koristi”, navodi se na web stranici projekta.

Koncept je osmišljen tako da bi svatko mogao graditi kuće i prodavati ih, ali grad bi zadržao vlasništvo nad zemljištem na kojem su kuće izgrađene. U teoriji, vrijednost tog zemljišta vremenom će rasti.

Lore predviđa da bi s rastom grada zemljište na kraju moglo vrijediti bilijun dolara i donositi godišnje ​​50 milijardi dolara prihoda kojima bi se osiguralo da svaki građanin – bez obzira na prihod – ima jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, dobrim školama, parkovima, da ulice budu sigurne i javni prijevoz efikasan.

“Pokušavam stvoriti novi model društva u kojem se bogatstvo stvara na pošten način”, objasnio je Lore. “Ne opterećuje bogate; ne povećava poreze. To je jednostavno model kojim se građanima i ljudima koji su pomogli u stvaranju vrijednosti vraća dio tog stvorenog bogatstva”, objasnio je iva “ekvitizmom” ili zaokretom u kapitalizmu.

Planovi za Telosu iznimno su ambiciozni, ali nisu bez presedana: Egipat je u procesu izgradnje nove administrativne prijestolnice, a Toyota u podnožju planine Fuji gradi “grad budućnosti” Woven City.

>>Toyota počela graditi futuristički Woven City

Bill Gates planira nedaleko Phoenixa izgraditi pametan grad na 1100 hektara. Jeffrey Berns, koji je bogatstvo stekao ulaganjima u kriptovalute, kupio je 27 tisuća hektara u Nevadi kako bi pokrenuo vlastiti pametni grad.