Crveni križ zaprimio 25 tisuća zahtjeva za dodjelu novčane pomoći

Sav novac hrvatskih građana prikupljen Apelom i donatorskim telefonom bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu. Prikupljeno je više od 48 milijuna kiuna

22
Hrvatski Crveni križ skrbi za 25.000 ljudi na potresom pogođenom području [izvor: Hrvatski Crveni križ]

Hrvatski Crveni križ završio je s prikupljanjem zahtjeva za jednokratnu novačnu pomoć na potresom pogođenom području. Do sada je stiglo oko 25 tisuća zahtjeva, a konačan broj znat će se za nekoliko dana, kada pristignu svi zahtjevim poslani poštom. Nakon toga će se odrediti točan iznos pojedinačne novčane pomoći.

Na temelju broja zaprimljenih zahtjeva i sume ukupno prikupljenih sredstava odredit će se isplata jednokratne novčane pomoći za samca ili za kućanstvo. Isplata će se obavljati putem tekućeg računa, a za osobe koje imaju zaštićeni račun – one to moraju posebno navesti u zahtjevu – na njihov zaštićeni račun, ili putem Hrvatske pošte – preuzimanjem novca u poslovnici ili dostavom poštara.

Jednokratna novčana pomoć koja će se isplaćivati građanima prikupljena je Apelom i donatorskim telefonom. Na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, na dan 16. veljače 2021. godine uplaćeno je 70.286 donacija u ukupnom iznosu od 47.954.942,20 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 95.972 poziva u vrijednosti od 599.825,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Prvi preduvjet koji osobe moraju zadovoljiti za dodjelu pomoći je prijavljeno prebivalište ili boravište 28. ili 29 prosinca 2020. na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke ili Karlovačke županije. Drugi uvjet je nekretnina koja je pretrpjela oštećenje.