Dizel bi od ponoći trebao pojeftiniti za 80 lipa, a eurosuper 95 za 37 lipa

HUP upozorava da su i cijene struje višekratno porasle te da bi u drugoj polovici godine, kada isteknu aktualni ugovori, poduzetnici mogli imti problema kao što sada imaju s plinom ako ne budu poduzete određene mjere

50
HEP obračun potrošnje električne energije

Za Vladine vaučere za plin već prvog dana prijavilo se više od tisuću poduzetnika. Mikro, mali i srednji poduzetnici imaju pravo na vaučere od 1. travnja iako je mnogima već od listopada cijena plina porasla za više od tristo posto.

O tome jesu li vaučeri dovoljni da tvrtke nastave s radom i razmišlja li Vlada o poduzetničkim vaučerima za struju razgovaralo se u ponedjeljak ujutro u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je tom prilikom kako bi sutra dizel – plavi i obični – trebao pojeftiniti za 80 lipa, a eurosuper 95 za 37 lipa. Govoreći o vaučerima za plin, Milatić je rekao kako je riječ o 22 tisuće poduzetnika s 33 tisuće mjernih mjesta koji predstavljaju gotovo 20 posto ukupne potrošnje plina u Hrvatskoj.

Milatić je rekao kako je preliminarni izračun pokazao da će prosjačna potpora iznositi oko 15 tisuća kuna godišnje: “To znači da će netko dobiti potporu od par tisuća kuna, netko nekoliko desetina tisuća kuna”. Potpore mogu ići i do 150 tisuća kuna, rekao je Milatić.

“Ono što je poduzetnicima jednak, a možda i veći problem, jest cijena električne energije”, upozorila je direktorica za članstvo Hrvatske udruge poslodavaca Milka Kosanović. “Cijena struje također je višekratno porasla. Dio poduzetnika ima ugovore za ovaj dio godine, ali u drugom dijelu godine moglo bi biti problema ako ne dođe do odgovarajućih mjera.”

HUP je tražio da u kalkulaciju cijene uđe u one stavke koje se mogu smanjiti – od mrežarina na dalje.