Povećane kvote za strane radnike – najviše novih dozvola za graditeljstvo i poljoprivredu

U graditeljstvu je odobreno 985 dodatnih dozvola za zapošljavanje stranaca, u turizmu 270, u prometu  650, u prehrambenoj industriji 508, a u poljoprivredi i šumarstvu 747 dozvola

155
dozvola za zapošljavanje stranaca

Vlada je na sjednici održanoj u u četvrtak povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269 dozvola. Odobrila je i novo zapošljavanje u javnim službama i državnoj upravi na poslovima vezanim za EU fondove.

U graditeljstvu je odobreno 985 dodatnih dozvola za zapošljavanje stranaca, u turizmu 270, u prometu  650, u prehrambenoj industriji 508, a u poljoprivredi i šumarstvu 747 dozvola.

Iako je politika Vlade maksimalno povećanje domaće radne snage i iako je Vlada donijela niz mjera u tom smjeru, i dalje postoji neravnoteža ponude i potražnje pa je Vlada odlučila povećati kvote, obrazložio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

“Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje oglašeno 14.417 radnih mjesta koja ne možemo popuniti”, rekao je ministar.

Odobreno novo zapošljavanje na poslovima vezanim uz EU fondove

Vlada je također odobrila zapošljavanje službenika i namještenika u javnim službama i državnoj upravi na radnim mjestima upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, izmjenivši Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama i tijelima državne uprave.

Dodatno zapošljavanje ubrzat će upravljanje, kontrolu i korištenja ESI fondova, smanjit će se administrativno opterećenje i osigurati veća iskoristivost financijskih sredstava iz EU fondova, obrazložio je ministar uprave Lovro Kuščević.

Vlada je izmijenila i uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi omogućivši time 30 posto veće plaće za državne službenike koji rade na provedbi projekata EU-a.