Potpisani ugovori za EU projekte vrijedne 115 mil. kuna

Bespovratna sredstva dodijeljena su Kliničkoj bolnici Dubrava, Sveučilištu u Splitu te za realizaciju infrastrukturnih projekata ratom pogođenim područjima Benkovcu i Petrinji

70
Bespovratna sredstva

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su u srijedu s korisnicima osam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 115 milijuna kuna iz područja zdravstva, obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja, od čega su 85 milijuna kuna (74%) bespovratna sredstva iz EU fondova:

Klinička bolnica Dubrava

Obnova i prilagodba prostora za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Ukupna vrijednost projekta 49.650.527,51 HRK

Bespovratna sredstva 49.650.527,51 HRK

Sveučilište u Splitu

Rekonstrukcija studentskog doma „Bruno Bušić“

Ukupna vrijednost projekta 61.643.911,00 HRK

Bespovratna sredstva 32.550.000,00 HRK

Grad Petrinja

Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima

Ukupna vrijednost projekta 1.999.087,50 HRK

Bespovratna sredstva 1.699.224,37 HRK

Grad Benkovac

Pet ugovora vezanih uz Pripremu dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima

Ukupna vrijednost projekta 1.402.700,00 HRK

Bespovratna sredstva 1.192.295,00 HRK

Reintegracija malih gradova na ratom pogođenim područjima

“U 2018. krećemo s još intenzivnijiom provedbom Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Za taj program nam je iz EU fondova dodijeljeno 900 milijuna kuna. U izradi tog dokumenta sudjelovali i lokalni partneri koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. Upravo to je naš cilj, decentraliziranim pristupom omogućiti kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova te brži regionalni razvoj Hrvatske. Pozivam sve zainteresirane da se uključe u izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. kako bismo zajedno oblikovali Hrvatsku kakvu želimo“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Projektima ulaganja u zdravstvo povećat će se isplativost i održivost zdravstvenog sustava kroz poboljšanje učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele. Tijekom 2017. u zdravstvo je uloženo 1,5 milijardi kuna iz EU fondova.

Cilj modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja je doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, kao i povećanje kapaciteta studentskih domova kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih.

Svrha intervencijskih planova za revitalizaciju ratom pogođenih područja je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja (Vukovar, Beli Manastir i Darda, Petrinja, Benkovac i Knin) s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.