Europska komisija odobrila 311 mil. eura za prugu Rijeka – Zagreb

Sredstva iz Kohezijskog fonda odobrena su za obnovu postojećeg i dogradnju drugog kolosijeka dionice Hrvatski Leskovac – Karlovac te obnovu četiri stajališta na toj dionici

271
pruga Rijeka – Zagreb

Europska komisija odobrila je investiciju od 311 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za dogradnju željezničke pruge Rijeka-Zagreb na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovca u dužini od 44 kilometra. To će biti najveće ulaganje Europske unije u gradnju i obnovu željezničke infrastrukture u Hrvatskoj.

Europska unija u obrazloženju navodi da će projekt omogućiti prelazak s cestovnog na željeznički prijevoz tereta i putnika čim će se smanjiti štetan utjecaj prijevoza na okoliš. Osim toga, smanjit će se trajanje putovanja te povećati sigurnost prometa.

“Omogućavanje i poboljšanje održivih i ekološki prihvatljivih načina prijevoza ključni su za borbu protiv klimatskih promjena, koja je dodatno naglašena nedavno predstavljenim europskim zelenim planom. Ovim ulaganjem iz Kohezijskog fonda u jednu od glavnih željezničkih pruga činimo upravo to”, rekla je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

HŽ infrastruktura trebala bi početkom iduće godine raspisati natječaj za izvođače radova, a dionica bi trebala biti završena do listopada 2023. godine.

Projekt predviđa modernizaciju postojećeg te gradnju drugog kolosijeka, uz modernizaciju četiri stajališta: Mavračići, Desinec, Domagović i Lazina.