Donacija Generali osiguranja vrijedna više od milijun kuna HZJZ-u

Sredstva će biti iskorištena za saniranje zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oštećene uslijed zagrebačkog potresa i za podržavanje napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.

97
Generali
Mario Carini i dr.sc Krunoslav Capak

Generali osiguranje je donirao više od milijun kuna Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji će sredstva iskoristiti za sanaciju zgrade u Zagrebu, stradale uslijed razornog potresa, kao i za podržavanje daljnjih napora u savladavanju pandemije COVID19.

Donatorska inicijativa dio je Izvanrednog međunarodnog fonda, iznosa do 100 milijuna eura, koji je osnovala Generali Grupa s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Fond je dostupan u zemljama u kojima Generali djeluje, s ciljem pružanja trenutne pomoći u ovoj brzorazvijajućoj krizi, a srednjoročno je namijenjen podršci naporima ekonomskog oporavka u zemljama pogođenima pandemijom.

„Posljedni tjedni promijenili su živote ljudi širom svijeta. U Hrvatskoj nas je, pored pandemije koronavirusa, pogodio i razoran potres na zagrebačkom području, samo produbljujući osjećaj nesigurnosti. U tom kontekstu, živjeti u zajednici i pridonositi naporima povećane potrebe za zaštitom, Generali je odlučio poduprijeti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u njegovim naporima da porazi pandemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj kao i u rješavanju štete na njihovim objektima prouzročene nedavnim potresom u Zagrebu.“, kazao je Mario Carini, predsjednik Uprave Generali osiguranja.

Sanacija potresom oštećenih zgrada

Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodeća je javnozdravstvena ustanova u zemlji i regiji. Na takvu viziju razvoja obvezuje ga mjesto i uloga koju Zavod ima u okviru i izvan okvira zdravstvenog sustava naše zemlje, a omogućuje je visoka razina znanja, stručnosti i predanosti poslu zavodskih stručnjaka, znanstvenika i djelatnika. Zavod obavlja djelatnosti epidemiologije zaraznih bolesti i kroničnih nezaraznih bolesti, javnog zdravstva, zdravstvenog prosvjećivanja s promicanjem zdravlja i prevencije bolesti, zdravstvene ekologije, mikrobiologije, školske medicine, mentalnog zdravlja, prevencije ovisnosti i medicine rada.

Značaj Zavoda očituje se upravo u aktualnoj situaciji suzbijanja pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, kroz aktivno sudjelovanje u donošenju mjera i preporuka savladavanja pandemije bolesti COVID-19 te redovito educiranje javnosti o postupanju i provedbi higijenskih mjera zaštite od zaraze.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, prim. dr. med. naglasio je: „Uime HZJZ-a i svih djelatnika zahvaljujem Generaliju na donaciji i želji da nam u ovim, za HZJZ i sve nas, teškim vremenima pomogne u saniranju posljedica potresa koji je teško oštetio naše objekte u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu. Kao što već svi znamo, Hrvatska je trenutno u jeku borbe protiv koronavirsa i Hrvatski zavod za javno zdravstvo jedna je od najvažnijih institucija koja okuplja stručnjake, pruža podršku stručnjacima i javnosti te organizira razne akcije za suzbijanje širenja zaraze. Donirana sredstva omogućit će nam sanaciju potresom oštećenih zgrada, ali i nesmetani daljnji rad i osiguravanje svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu koji je u ovom zahtjevnom periodu od krucijalne važnosti za sve nas.“

Generali je prethodno pokrenuo inicijativu korporativnog volontiranja The Human Safety Net, koja je u Hrvatskoj zaživjela krajem prošle godine suradnjom s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, za stvaranje jednakih životnih mogućnosti za djecu iz ranjivih obitelji.