Saznajte u kojim se gradovima najkvalitetnije živi

Beč je nakon sedam godina potisnuo Melbourne s vrha ljestvice najboljih gradova za život. Među deset gradova u kojima je život najkvalitetniji prema istraživanju Economist Intelligence Unita su po tri australska i kanadska grada te po dva japanska i europska

225
Global Liveability Ranking
Hundertwasserhaus, Beč

Economist Intelligence Unit (EIU) objavio je godišnje izvješće Global Liveability Ranking koje rangira kvalitetu života u 140 gradova na temelju 30 kriterija vezanih uz sigurnost, zdravstvenu zaštitu, obrazovne resurse, okoliš i infrastrukturu. Po prvi puta u povijesti ove ankete na prvom mjestu je Beč, glavni grad Austrije. U proteklih sedam godina na vrhu je bio Melbourne, glavni grad australske savezne države Victorije, a od 2002. do 2010. kanadski Vancouver.

“Čestitamo Beču na ovogodišnjoj pobjedi”, rekla je gradonačelnica Melbournea Sally Capp za Sky News Australia. “Znamo kako je biti pobjednik. Sedam godina za redom bili smo neprikosnoveni broj jedan. Sigurnost i stabilnost sigurno su područja na kojima možemo napredovati.”

Glavni grad Austrije zasjeo je na prvo mjesto Economistove ljestvice prije svega zahvaljujući smanjenoj prijetnji terorističkih napada u Zapadnoj Europi i niskoj stopi kriminala. Skupio je gotovo idelan skor – 99,1 bod od mogućih 100, pobjegavši donedavnom lideru za 0,7 bodova. Beč je već nekoliko godina najbollji grad za življenje na ljestvici koju svake godine sastavlja konzultantska tvrtka Mercer, tako da je prvo mjesto na Economistovoj ljestvici potvrda da stanovnici austrjske metropole doista žive u vrlo kvalitetnom okruženju. 

Mala gustoća naseljenosti

Među deset gradova koji imaju najkvalitetnije okruženje za život ove godine su po tri australska (Melbourne, Sydney Adelaide) i kanadska grada (Vancouver, Toronto, Calgary). Australski, kanadski i novozelandski gradovi uglavnom dominiraju u istraživanju EIU-a zahvaljujući širokoj dostupnosti dobara i usluga, niskom sigurnosnom riziku i učinkovitoj infrastrukturi. Riječ je o gradovima s niskom gustoćom naseljenosti – 3,2 do 4 osobe po četvornom kilometru – u usporedbi s prosjekom američkih gradova (35,6 stanovnikapo četvornom kilometru) ili globalnom prosjeku za urbana područja (58 stanovnika po ćetvornom kilometru).

Top 10 gradova u kojima se najkvalitetnije živi 
1Beč, Austrija
2Melbourne, Australija
3Osaka, Japan
4Calgary, Kanada
5Sydney, Australija
6Vancouver, Kanada
7Toronto, Kanada
8Tokio, Japan
9Kopenhagen, Danska
10Adelaide, Australija
Izvor: Economist Intelligence Unit

S prosjekom od 106,7 stanovnika po četvornom kilometru Beč odudara od ovog obrasca, ali treba uzeti u obzir da austrijski glavni grad ukupno ima 1,9 milijuna stanovnika što je relativno malo u usporedbi s drugim metropolama. Slično je i s Osakom, koja je rangirana na treće mjesto. Osaka ima konstantno nisku stopu kriminala i vrlo efikasan javni prijevoz. Među top 10 je i glavni japanski grad Tokio, te Kopenhagen, uz Beč jedini europski grad među deset najboljih. Glavni grad Danske skočio je u poretku za čak 12 mjesta, a poboljšao je rezultat prvenstveno zahvaljujući dostupnosti stambenih prostora.

Gradonačelnik Calgaryja Naheed Nenshi rekao je za Global News kako je četvrto mjesto na ljestvici izuzetan uspjeh. “Najbolje smo rangirani grad u Sjevernoj Americi i četvrti u Svijetu. Viknimo to glasno, neka nas svi čuju!”

Pet njemačkih gradova u Top 30

Njemačka je trenutno vrlo poularna među Hrvatima pa spomenimo da je u top 30 pet njemačkih gradova: Frankfurt, Hamburg, Berlin, München i Düsseldorf. Najbolje je, na 12. mjestu, rangiran Frankfurt, s 96 bodova. Niti jedan od njemačkih gradova na listi nema manje od 93 boda – toliko je bodova dobio Düsseldorf – a svi su među 15 najbolje rangiranih europskih gradova.

Hamburg je prvi put nakon 2015. ispao iz Top 10. Pao je na 18. mjesto usprkos relativno viskom i u odnosu na prethodnu godinu nepromijenjenom skoru od 95 bodova. Iz Top 10 ispali su također, usprkos minimalnim promjenama u bodovima, Auckland (pad s 8. na 12. mjesto), Perth (sa 7. na 14.) i Helsinki (s 9. na 16.).

“Promjene u drugim gradovima mogu imati veliki utjecaj na rangiranje pojedinih gradova”, navodi se i izvješću.

Poboljšana sigurnost nakon terorističkih napada

Uz Kopenhagen, dva europska gradova koja su ove godine najviše napredovala u poretku su Manchester na 35. mjestu (napredak za 16 mjesta) i Pariz na 19. mjestu (napredak za 13 mjesta). Napredak oba grada se u izvješću tumači mjerama koje su poduzeli nakon nedavnih terorističkih napada iako su oba grada što se tiče sigurnosti među najlošijima u Zapadnoj Europi.

“Premda je nacionalizam i dalje u porastu, razina socijalnih nemira u europskim gradovima koji proizlaze iz migracijske krize, Brexita ili katalonskog referenduma o neovisnosti se stabilizirala”, smatra Roxana Slavcheva, voditeljica istraživanja. “Štoviše, tijekom prošle godine došlo je do značajnih poboljšanja u sigurnosti u nekoliko zapadnoeuropskih gradova, tako da ove godine niti jedan grad u regiji nije zabilježio pad kvalitete života svojih stanovnika.”

No, mnogi američki gradovi zabilježili su pad kvalitete života. Neredi u Atlanti i Chicagu snizili su njihov sigurnosni reting, a Detroit se nakon pada uspio malo oporaviti  zahvaljujući nižoj stopi kriminala i ulaganjima u centru grada.

Pet gradova koji su najviše napredovali u proteklih 5 godina
GradNapredak u 5 godinaRang
1Abidjan, Obala Bjelokosti6,3%124
2Hanoi, Vijetnam5,5%107
3Beograd, Srbija5,0%82
4Teheran,Iran5,0%128
5Ho Ši Min, Vijetnam4,4%116
Izvor: Economist Intelligence Unit

Hanoi i Ho Ši Min napredovali su zahvaljujući jačanju vjetnamskog gospodarstva i dobrim rezultatima u kazališnoj produkciji, privatnom obrazovanju i kvaliteti cesta. 

U izvješću se navodi da je gotovo polovica gradova u anketi poboljšala skor u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zahvaljujući poboljšanju sigurnosti. To osobito vrijedi za europske gradove u kojima su teroristički napadi ugrozili sigurnost, ali mjere zaštite koje su nakon napada poduzete znatno su doprinijele vraćanju njihovih pozicija.

Najveći gubitnici

San Juan jedan je od velikih gubitnika nakon što su dva uragana u rujnu 2017. nanijela veliku štetu na infrastrukturi. Hong Kong je pak od 2014. izgubio 18 bodova zbog prosvjeda kojima se traži očuvanje demokracije. Previranja u Ukrajini te sukob u Donbasu znatno su utjecali na kvalitetu života u Kijevu.

Pet najvećih gubitnika u proteklih 5 godina
GradNapredak u 5 godinaRang
1Kijev, Ukrajina-12,6%118
2San Juan, Portoriko-8,9%89
3Damask, Sirija-7,7%140
4Caracas, Venezuela-5,1%126
5Asuncion, Paragvaj-4,5%102
Izvor: Economist Intelligence Unit

U izvješću je rangirano i deset trenutno najgorih gradova za življenje. To su Dakar (Senegal), Alžir (Alžir), Doulala (Kamerun), Tripoli (Libija), Harare (Zimbabve), Port Moresby (Papua Nova Gvineja), Karachi (Pakistan), Lagos (Nigerija), Dhaka (Bangladeš) i Damask (Sirija).

Damask i Tripoli imali su do 2010. relativno stabilne pozicije, no u sukobima je razrušena infrastruktura i otežana je opskrba stanovništva. Zbog posljedica kontinuiranog ratnog sukoba u Siriji u posljednjih nekoliko godina, sirijski glavni grad potonuo je na dno ljestvice.