Vlada u Splitu: Potpisuju se ugovori vrijedni dvije milijarde kuna

Na dnevnom redu sjednice Vlade koja se održava u Splitu bit će brojne odluke vezane uz realizaciju projekata u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nakon sjednice potpisat će se 30 ugovora. Ukupna vrijednost odluka i ugovora je oko 2 milijarde kuna

91
Grad Split
Trajektna luka na Istočnoj obali u Splitu

Vlade Republike Hrvatske održat će danas sjednicu u Splitu. Riječ je o petoj sjednici Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba. Dosad su održane sjednice u Vukovaru, Sisku, Kninu i Osijeku. Na dnevnom redu bit će brojne odluke o realizaciji projekata vezanih uz Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, a nakon sjednice potpisat će se 30 ugovora. Ukupna vrijednost odluka i ugovora je oko 2 milijarde kuna.

Nakon Izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima vezanima uz Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, što je prva točka sjednice, na dnevnom su redu 33 točke o samim projektima u Gradu i Županiji.

Prometni projekti

Na sjednici u Splitu Vlada bi trebala donijeti odluku o pokretanju aktivnosti kako bi se na listu strateških uvrstili projekti izgradnje novog ulaza u Split (čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8- Trajektna luka Split), nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš, projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split kojis nalazi u trajektnoj luci na istočnoj obali sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica). Vlada će donijeti i zaključke o realizaciji navedenih projekata.

Nakon toga slijedi rasprava i donošenje zaključaka o još nekoliko prometnih projekata. Riječ je o poboljšanju prometne povezanosti otoka Hvara, rekonstrukciji i izgradnji ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin na otoku Braču, izgradnji spojnih cesta čvor Zagvozd – granica Bosne i Hercegovine i Dicmo – obilaznica (Križice) – Krivodol kod Sinja, rekonstrukcija i dogradnja čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik te  rekonstrukcija križanja dviju državnih sa županijskom cestom u Makarskoj.

Karepovac i Lećevica

Na splitskoj sjednici Vlada će raspravljati i o imenovanjima radne skupine za analizu projekta Spaladium centra, projektu sanacije odlagališta otpada Karepovac te izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, sustavima navodnjavanja polja Bunina kod Vrgorca te Imotsko-bekijskog polja.

Na dnevnom redu je i rasprava o pružanju stručne pomoći u realizaciji Projekta Arheološkog parka Salona, o rješavanju pitanja vlasništva, očuvanja, obnove i upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, realizaciji projekta Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu te Programu postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata kroz nastavne baze Sveučilišta u Splitu i stručnu praksu.

Brodice za bolju zdravstvenu zaštitu na otocima

Raspravljat će Vlada i o unaprjeđenju dostupnosti, bržem i kvalitetnijem pružanju pravovremene i odgovarajuće zdravstvene zaštite u hitnim slučajevima na otocima, uključujući dijagnostičke postupke za utvrđivanje potrebe hitne intervencije i transporta, u okviru projekta brzih brodica te izgradnji i opremanju objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji.

Vlada će donijeti i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države, pa će tako Split dobiti dio bivše vojarne “Sv. Križ“ Dračevac za izgradnju tehnološkog parka i prometnog centra, a dio vojarne bit će darovan Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Država će Gradu darovati zemljište na Žrnovnici za gradnju stanova, te više od tiusuću i šest stotina garažnih mjesta, a nekoliko će nekretnina dobiti i Makarska te općina Baška Voda.

Vkada bi na današnjoj sjdnici trebala donijeti i odluku o potpori projektu “Ultra Europe” kroz promidžbu i promociju u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Na dnevnom redu bit će i nekoliko točaka koje nisu vezane za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Među njima su davanje suglasnosti Croatia Airlinesu za dugoročno klupsko kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke i Privredne banke Zagreb radi financiranja investicijskog održavanja zrakoplovnih motora,  prijedlog uredbe o ustrojavanju, sadržaju i vođenju Središnjeg elektroničkog registra razvojnih projekata, prijedlog odluke o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske te izvješće o radu pučke pravobraniteljice za 2017. godinu