Hrvatska od 1. lipnja počela izdavati Covid potvrde

Dogovor o priznavanju Covid potvrde postignut je s više od deset država. Osim što će omogućiti lakše kretanje građana, Covid-potvrda moći će se koristiti u skladu s odlukama Stožera

182
covid potvrde

Hrvatska je od 1. lipnja poela izdavati digitalne Covid potvrde. Vlada je u ponedjeljak donijela odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje tih potvrda, a dogovor o njihovu priznavanju postignut je s više od deset država.

Među njima je i Austrija pa od sutra putnici koji putuju u tu zemlju, ako su cijepljeni, testirani ili su preboljeli Covid-19, ne moraju u karantenu.

Osim što će omogućiti lakše kretanje građana, Covid potvrde moći će se koristiti u skladu s odlukama Stožera.

Covid potvrda se može zatražiti putem sustava e-Građani ili u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Već prvog dana covid potvrdu zatražilo je 33 tisuće ljudi – 30 tisuća putem sustava e-Građani, a tri tisuće u poslovnicama HZZO-a.

Tko može dobiti Covid potvrdu

  • Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.
  • Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.
  • Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Građani Republike Hrvatske te oni koji imaju odgovarajuće vjerodajnice za pristup sustavu, čiji su podaci o cijepljenju, negativnom testu na SARS-CoV-2 ili preboljenju bolesti COVID-19 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, svoju EU digitalnu COVID potvrdu mogu zatražiti putem portala e-Građani ili u nekoj od poslovnica HZZO-a, uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Sustavu e-Građani se pristupa vjerodajnicama razine 2 – značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 – visoke razine sigurnosti te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju.

Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani u obliku PDF datoteke možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

Covid potvrda se tako može predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka.

Dvije doze cjepiva primilo gotovo 480 tisuća građana

Pad broja zaraženih u Hrvatskoj se nastavlja. U ponedjeljak smo imali najmanje zarađenih od kolovoza prošle godine: 40 novozaraženih s udjelom pozitivnih među testiranima ispod 2 posto. Umrlo je 12 osoba.

Ohrabruje i rast broja cijepljenih. Do sada je obje doze primilo gotovo 480 tisuća ljudi.

AKD će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda, a također će mrežne stranice i redovito ažurirati.