Snažan rast industrijske proizvodnje u travnju

Prerađivačka industrija, koja čini više od 80 posto ukupne proizvodnje, u travnju je bila 16,4 posto viša na godišnjoj razini dok je u razdoblju od siječnja do travnja rast iznosio 8 posto

15
industrijska proizvodnja
Proizvodnja prehrambenih proizvoda u travnju na godišnjoj razini porasla je za 13,2 posto

Nakon snažnog rasta prometa u trgovini na malo u travnju (34,4% godišnje, realno) podaci o kretanju obujma industrijske proizvodnje u travnju koje je objavio Državni zavod za statistiku potvrđuju nastavak oporavka gospodarskih aktivnosti. “U skladu s našim očekivanjima, uz mjesečni pad za 2,1 posto, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je 17,3 posto godišnje. Nastavljen je tako rast peti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je zabilježena do sada”, navode analitičari RBA..

Prema Glavnim industrijskim grupacijama pad na mjesečnoj razini zabilježen je kod Intermedijarnih proizvoda (-1,1%) i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-7,3%) dok je u ostalim kategorijama zabilježen mjesečni rast, Energija (5%), Kapitalni proizvodi (2%) te Trajni proizvodi za široku potrošnju (2,5%).

S druge strane, s izuzetkom Trajnih proizvoda za široku potrošnju koji su snažno porasli za 138,7 posto, kod svih ostalih kategorija zabilježene su visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta: Energija 18 posto, Kapitalni proizvodi 14,1 posto, Netrajni proizvodi za široku potrošnju 11 posto te Intermedijarni proizvodi 19,5 posto.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda porasla 13,2 posto

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija, koja čini više od 80 posto ukupne proizvodnje, u travnju je bila 16,4 posto viša na godišnjoj razini dok je u razdoblju od siječnja do travnja rast iznosio 8 posto. Pri tome je proizvodnja prehrambenih proizvoda s najvećim udjelom u strukturi (15,62% u travnju) godišnje bila viša za 13,2 posto (+4% u kumulativnom razdoblju).

Industrijska proizvodnja (godišnja promjena)

industrijska proizvodnja
Izvori: DZS, Raiffeisen istraživanja

Naposljetku, rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjerno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 8,4 posto, a prema izvornim indeksima 7,3 posto.

Prvi podaci visokofrekventnih pokazatelja za drugo tromjesečje ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva, čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Osim toga, poslovna očekivanja u industriji tijekom travnja zabilježila su blagi rast u odnosu na ožujak. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.