Pošta uložila 350 mil. kuna u Novi sortirni centar

Najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe ubrzati će sve poštanske procese te omogućiti bržu i kvalitetniju dostavu svim korisnicima HP-a. "Ovo je najveći ulog u budućnost tvrtke, ali i imperativ za razvoj temeljnog poslovanja", kazao je Ivan Čulo, predsjednik Uprave tvrtke

369
Novi sortirni centar
U Novom sortirnom centru radi više od 1500 radnika

Hrvatska pošta otvorila je u ponedjeljak, 23. rujna, u Velikoj Gorici Novi sortirni centar. Ukupna investicija je vrijedna 350 milijuna kuna, a projekt je djelomično financiran kreditom Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

U skladu s Programom kreditiranja po modelu podjele rizika HBOR i HPB sudjeluju u kreditu s jednakim iznosima, po 77,5 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je da su, nakon nekoliko krugova pregovora, dogovoreni vrlo povoljni uvjeti. Kredit je ugovoren na deset godina s počekom od dvije godine, uz kamatnu stopu od 2,5 posto.

Ulog u budućnost tvrtke

Najsuvremeniji logistički centar u ovom dijelu Europe ubrzao je sve poštanske procese te omogućio bržu i kvalitetniju dostavu svim korisnicima Hrvatske pošte. “Ovo je najveći ulog u budućnost tvrtke, ali i imperativ za razvoj temeljnog poslovanja. Također, Novi sortirni centar važan je i za razvoj eTrgovine u Hrvatskoj te jedini pravi odgovor na rastuće tržište paketa”, poručuju iz Hrvatske pošte.

Novi sortirni centar (NSC) prostire se na ukupnoj površini koja premašuje 70 tisuća četvornih metara, a sama zgrada se prostire na 32 tisuće četvornih metra. U okviru centra je 6 tisuća četvornih metara uređenih zelenih površina te 540 parkirnih mjesta.

Kompleks se nalazi na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman te nedaleko od prilaza autocesti Zagreb-Sisak i brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica.

“Vrijednost građevinskih radova iznosi 170 milijuna kuna, a izvođač je bila zajednica ponuditelja u kojoj su bili Presoflex Gradnja i GH Holding”, rekla je arhitektica Zvjezdana Nemet, voditeljica građevinskog dijela projekta. “Radovi su počeli početkom lipnja 2017. i trajali su dvije godine. Nakon toga smo predali zahtjev za uporabnu dozvolu i nakon izdavanja dozvole Centar je počeo s radom 13. srpnja.”

“Investicija od 350 milijuna kuna uključuje ono što u starim pogonima nismo mogli imati: automatizirane sustave za sortiranje pismenih i paketnih pošiljaka te novi podatkovni centar”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo.

>>Hrvatska pošta preuzima startup za gradsku dostavu Locodels

Najmodernija sortirnica u regiji

U Novom centru nalazi se najmodernija sortirnica u ovom dijelu Europe s kapacitetom od 15.000 paketa u jednom satu te visokoregalnim skladištem s 8000 paletnih mjesta, ukupne nosivosti 6400 tona.

Na lokaciju u Velikoj Gorici preseljene su aktivnosti s četiri zagrebačke lokacije – Branimirove, Jurišićeve, Harambašićeve i Novog Zagreba. U sortirnom centru sada radi više od 1500 radnika Hrvatske pošte.

Proces preseljenja odvijao se u nekoliko faza, a kritična faza bila je preseljenje sustava za sortiranje pismenih pošiljaka te centralnog računalnog sustava koji predstavlja mozak operacije sortiranja pisama i paketa u Hrvatskoj pošti, dodao je Čulo.

“Nakon dva mjeseca možemo reći da je posao odrađen sjajno te da Pošta danas posluje po najvišim europskim standardima, s povezanim procesima i pretpostavkama za daljnji rast. Ovo je, naime, ostvarenje najveće investicije koju smo zacrtali u razvojnoj Strategiji Pošta 2022. To je temelj na kojem gradimo daljnji razvoj poslovanja, logistike i ljudi”, poručio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Najavljen digitalni poštanski sandučić

Uz daljnja ulaganja u sortirne centre u Osijeku, Splitu i Rijeci, Čulo je istaknuo novi projekt u sklopu procesa digitalne transformacije: kreiranje digitalnog poštanskog sandučića za svakog hrvatskog građanina. “To znači da nastavljamo s digitalnom transformacijom ne samo postojećih usluga, nego i kroz kreiranje novih usluga.”

Podsjetio je i na to da je prije nekoliko dana Hrvatska pošta predstavila transformaciju službe HP Expressa, “još jednu značajnu promjenu koja s novim logom i novim imenom postojeće usluge Paket 24 počinje s novim procesom distribucije paketa”.

“To je sve dio zacrtane strategije iz 2017. godine i namjere da se predstavimo tržištu i građanima kao proaktivna kompanija koja povezuje i stvara nova iskustva i usluge”, zaključio je Čulo.

“Unatoč uvriježenim stavovima da je Hrvatska pošta monopolist, uvjerio sam se da to nije tako i da na svim područjima ima vrlo respektabilne konkurente, posebno u paketnom poslovanju. Danas su svi svjetski kuriri prisutni na našem tržištu, no HP pokazuje da se sjajno nosi sa svim izazovima upravo kroz ovakve investicije koje su preduvjet za daljnji razvoj i garancija osiguranja liderske pozicije na tržištu”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je svečano otvorio Novii sortirni centar, rekao je kako je “dobro čuti da društvo koje zapošljava više od 10.000 ljudi ima snage, znanja i umijeća da iznese investiciju od 350 milijuna kuna” te tako ispunjava ulogu državnih poduzeća da pridonose javnim ulaganjima.

U 1016 poštanskih ureda širom zemlje radi 2351 šalterski službenik, poštu dostavlja 2500 poštara koji pri tom koriste 2189 motocikala, 210 bicikala i 189 električnih bicikala. Poštari godišnje prijeđu više od 45 milijuna kilometara, kroz poštanske urede prođe više od 150.000 korisnika, a izvrši se više od pola milijuna transakcija i usluga godišnje.