Uz antitijela, cjepiva imaju još jedno tajno oružje protiv omikrona

Omikron se širi brže od delta varijante, uspješnije izbjegava imunitet stečen prethodnim infekcijama drugim sojevima te uspješnije zaobilazi antitijela koja dobivamo cijepljenjem. No, antitijela nisu jedina obrana koju dobivamo cijepljenjem

239
kombiniranje cjepiva
[Image by Katja Fuhlert from Pixabay]

Omikron je službeno u Hrvatsku stigao početkom prosinca. Potvrđen je kod dviju osoba koje nisu bile u Južnoafričkoj Republici, ali su bile u kontaktu s osobom iz te države. Oba pacijenta bili su cijepljeni i imali su blage simptome. Do 30. prosinca u Hrvatskoj je evidentiran 51 slučaj zaraze omikron varijantom koronavirusa.

Omikron se širi puno brže od delta varijante virusa i čini se da uspješnije izbjegava imunitet stečen prethodnim infekcijama drugim sojevima covida-19. Također, u usporedbi s drugim varijantama u većem postotku zaobilazi antitijela koja dobivamo cijepljenjem protiv Covida.

No, to nije razlog za izbjegavanje cijepljenja ili booster doze. Zaštita našeg tijela od Covida izazvana cjepivom uključuje puno više od samih antitijela. Jedan od tih drugih oblika zaštite, T limfociti ili T stanice, mogao bi spriječiti potpuno cijepljene ljude da se teško razbole – čak i ako se zaraze omikron varijantom virusa.

Kako T stanice izazvane cjepivom stvaraju obrambeni sloj protiv Covida

Kada se cijepimo protiv Covida, naš imunološki sustav proizvodi arsenal oružja – uključujući različite vrste imunoloških stanica, poput antitijela, B stanica pamćenja (B loimfociti) i T-stanica (T limfociti) – koje zajedno tvore obrambeni sustav protiv virusa.

B limfociti odnosno iz njih nastale plazma stanice osnova su humoralnog imuniteta odnosno produkcije specifičnih antitijela – imunoglobulina. T stanice ili T limfociti (uz B stanice ili B limfocite) imaju ključnu ulogu u specifičnoj staničnoj imunosti. Nazivamo ih T stanice jer sazrijevaju u timusu.

Antitijela su prvi sloj obrane našeg tijela. Ona se vežu i oblažu površinu virusa kako bi spriječili njegovu invaziju na stanicu, učinkovito sprječavajući da se razbolimo.

T stanice su sljedeći sloj. One podržavaju niz funkcija koje omogućuju normalno odvijanje imunološke obrane tijela. Ove bijele krvne stanice, limfociti, ciljaju i uništavaju stanice zaražene virusom. Usko surađuju sa B limfocitima i nizom drugih stanica i molekula koje su uključene u obranu našeg organizma. Smanjenje broja T limfocita ili njihova smanjena funkcija mogu rezultirati nizom defekata u tijelu te razvojem brojnih patoloških stanja.

Postoji više podtipova T stanica, a svaka ima posebnu funkciju: T helper stanice (CD4+ T stanice), citotoksične T stanice (CD8+ T stanice), T stanice sjećanja (memory T cells), regulatorne T stanice (supresorske T stanice), prirodne T stanice ubojice (natural killer T cells). Ovaj posljednji podskup T stanica, nazvan T stanice ubojice, posebno je učinkovit jer traži i uništava zaražene stanice, zaustavljajući širenje infekcije i sprječavajući da se  ozbiljno razbolimo.

U Hrvatskoj odobrena cjepiva protiv Covida potiču naše tijelo na stvaranje T stanica, a istraživanja sugeriraju da obrambeni sustav izazvan cjepivom ostaje snažan i kada je suočen s mutacijama Covida, pa i s onima koje mogu izbjeći antitijela.

Booster doza ima smisla

Na to neki stručnjaci trenutno računaju. Izvršni direktor i suosnivač  BioNTecha dr. Ugur Sahin rekao je za Wall Street Journal da će omicron teško izbjeći “drugu razinu imunološkog odgovora” koju tvore T stanice.

No, drugi kažu da još uvijek nemamo dovoljno podataka da bismo znali kolikoće se uspješno T stanice nositi s omikronom. Kristian Andersen, imunolog s Istraživačkog instituta Scripps, rekao je da T stanice mogu odgovoriti na virus, ali da još nije jasno koliko će biti učinkovite u zaštiti od prijenosa i infekcije.

Ako se omikron pokaže previše problematičnim za trenutna cjepiva, vjerojatno ćemo dobiti nova cjepiva za specifične varijante. Moderna i J&J najavili su da rade na cjepivima za omikron, dok je Pfizer najavio da treba više podataka prije nego što se upusti u izradu novog cjepiva.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je na konferenciji za medije početkom prosinca, nakon što je omikron u Hrvatskoj potvrđen, da cijepljenje booster dozom i dalje ima puno više smisla nego čekanje eventualne nove varijante cjepiva.

“Cijepljenje pruža solidnu zaštitu od omikrona i štiti od težih oblika bolesti. A booster doza itekako ima smisla, jer zaštita protiv delte je puno bolja nakon boostera nego nakon dvije doze”, rekao je Kaić.

Dr. Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, preporučio je Amerikancima da se cijepe te da, kada ispune uvjete, uzmu i booster dozu. Fauci je naglasio da se uz to treba pridržavati osnovnih epidemioloških mjera: nošenja maske, pranja ruku, držanja fizičkog razmaka u zatvorenim javnim prostorima te, prema potrebi, izolacije.