Krunoslav Capak o tome tko i kada treba koristiti zaštitne maske

Mi nismo dali preporuku za korištenje maski za osobe koje su zdrave, niti mislimo da su takve preporuke potrebne, poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak s konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

685
zaštitne maske
Respiratorne maske FFP-2 I FFP-3 imaju filtere koji, ako se maska ispravno koristi, sprečavaju prolaz koronavirusa. Pamučne, platnene pa ni kirurške maske nisu sigurna zaštita

Nacionalni stožer civilne zaštite redovite izdaje upute o ponašanju u određenim situacijama, pa je tako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak dao uputu o upotrebi zaštitnih maski.

Obične platnene, pamučne i bilo kakve druge maske, kada je riječ o koronavirusu, imaju više psihološko značenje. One mogu djelomično spriječiti širenje kapljica i aerosola koje nastaju govorom, kihanjem i kašljanjem i kojima se prenose druge bolesti poput prehlade, gripe i slično.

Troslojna kirurška maska ima jedan plastični sloj koji zadržava prolazak vrlo sitnih čestica. Dokazano je da koronavirus kod dugotrajne upotrebe može proći tu barijeru. Zbog toga Stožer civilne zaštite preporučuje da se kirurška maska koristi kod bolesnih osoba kako bi se zaštitili oni koji nisu bolesni.

Za pregledavanje pacijenata, prilikom kontakta koje imaju liječnici i drugo zdravstveno osoblje, potrebne su drugačije maske, takozvane FFP-2 I FFP-3, koje imaju filtere koji sprečavaju prolaz virusa. Ako se pravilno koriste, takve maske sigurno priječe prolazak virusa.

“Ovo što se traži od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovinu nema smisla kod zdravih ljudi. Kod onih koji imaju neke simptome, bez obzira je li riječ o običnoj prehladi, kihanju, kašljanju, dobro je da nose masku kako ne bi prenijeli neku respiratornu bolest, ali nije nužno”, rekao je Capak.

“Mi nismo dali preporuku za korištenje maski za osobe koje su zdrave, niti mislimo da su takve preporuke potrebne”, poručio je dr. Capak s konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.